В индикативния график на Програмата за развитие на селските райони(ПРСР)

...
В индикативния график на Програмата за развитие на селските райони(ПРСР)
Коментари Харесай

Засаждат 23 хил. декара с медоносни видове през 2020 г.

В индикативния график на Програмата за развиване на селските райони(ПРСР) през месец април 2020 година е очакван банкет по подмярка 8.1 „ Залесяване и поддръжка “. По него се планува да бъдат залесени 23 хиляди дка единствено с медоносни типове. Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на парламентарен въпрос по отношение на опазването на пчелните фамилии в страната, оповестиха от пресцентъра на министерството на земеделието. Тя добави, че през 2019 година пчеларите са получили 20 % повече средства за подкрепяне от страната спрямо миналата 2018 година. Министър Танева напомни, че през 2019 година на земеделските стопани, отглеждащи пчели, беше предоставено трикратно подкрепяне под формата на държавна помощ от вида de minimis. „ Бяха обезпечени финансови средства в размер на общо 8 млн. 600 хиляди лева “, добави още тя.
Десислава Танева акцентира, че Националната стратегия по пчеларство за интервала 2020-2022 година е създадена с необятното и интензивно присъединяване на браншовите организации в пчеларския бранш. Тя е утвърдена от Европейска комисия, а за осъществяването ѝ е избран общ бюджет за трите години от използването ѝ в размер на 19 199 412 лв., който надвишава с 35% този за предходния тригодишен интервал.
Тя напомни, че има основана работна група и все още не престават разискванията за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 година Предвижда се възбрана за потребление на артикули за растителна отбрана със знак SPe8, който значи „ рискови за пчели “ през светлата част на денонощието. „ Предвижда се също по този начин земеделските стопани, употребяващи артикули за растителна отбрана да са минали надлежно образование и да употребяват консултанти, преди използването им “, сподели още Танева.
Земеделският министър напомни, че последната дерогация от страна на Република България по отношение на възбраната за потребление на неоникотиноиди, водещи до нараснала смъртност на пчелните фамилии, е от 2017 година През 2018 и 2019 години тези артикули не са употребявани.
Десислава Танева добави, че за обезпечаване на осведоменост и бистрота, на уеб страницата на БАБХ има оповестен Регистър на издадените позволения за използване на артикули за растителна отбрана посредством въздушно напръскване, както и Списък на позволените за стартиране на пазара и приложимост артикули за растителна отбрана по съдържащи се в тях дейни субстанции. „ Има оповестен лист на позволените за приложимост инсектициди, където в обособена колона със знак SPe8 са означени, всички рискови за пчелите артикули, които изискват и в допълнение внимание при приложимост “, посочи тя.
Земеделският министър сподели още, че са подхванати стъпки за по-лесна регистрация на биопестицидите и всички щадящи пчелите артикули за растителна отбрана, защото общоприетата процедурата по регистрация на нов артикул е дълга и скъпа.
„ Считано от 15 март 2020 година, в регионалните дирекции по сигурност на храните ще има дежурни инспектори, в това число в почивните дни, които ще са разполагаем при сигнали за нерегламентирани третирания с артикули за растителна отбрана. Предприети са ограничения по основаване на електронна платформа за обявяване на идни третирания на земеделските площи с артикули за растителна отбрана. Това е едно от главните претенции на пчеларите. Именно по този начин ще се подкрепи и формалният надзор, във връзка със съблюдаване на условията на Наредба №13 от 2016 година “, акцентира Десислава Танева.
Има оборудвана държавна лаборатория, в която да се изследват проби от умрели пчели за съществуване на останки от пестициди. „ В момента текат процедури по акредитация на лабораторията в Българска работа по акредитация “, посочи министър Танева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР