В икономическо развитие в столицата са концентрирани най-много чуждестранни инвестиции

...
В икономическо развитие в столицата са концентрирани най-много чуждестранни инвестиции
Коментари Харесай

София с най-много чуждестранни инвестиции, но с висок процент работещи възрастни

В икономическо развиване в столицата са съсредоточени най-вече задгранични вложения - 12.3 милиарда евро за 2017 година, до момента в който във Варна, Бургас и Пловдив поотделно те са в границите на към 1.9 милиарда лева

Област София обаче, която приютява индустриалните зони на столицата, е измежду водачите по привлечени задгранични вложения и заема втора позиция по създадена продукция в страната.

Данните от проучването " Регионални профили: индикатори за развиване 2019 година " бяха показани от Петър Ганев, Лъчезар Богданов и Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) на конференция в Българска телеграфна агенция.

Изследването се основава на 62 знака, които правят оценка икономическата и обществената среда в 28-те области в страната.

Ръстът на заплатите в столицата и другите огромни центрове не е толкоз бърз. Почти цялата страна е влезнала в по този начин наречената " синя зоня ", която съумява да обезпечи работни места. В огромна част от областите с индустрилни технологии доминират хора със приблизително обучение.

В области като Видин, Враца, Благоевград и Кюстендил минималната заплата става се по-голям проблем за хората.

Икономическият напредък в България остава осезателен макар анемичния напредък в Европа. В интервала 2017-2019 година действителният растеж на Брутният вътрешен продукт у нас се резервира над 3% на годишна база, икономическата интензивност на популацията се покачва доста, а коефициентът на безработица спада до 3.7% през третото тримесечие на 2019 година

Големите стопански центрове - София, Пловдив и Варна, от ден на ден се ориентират към по-високотехнологичните производства и оптимално потребление капацитета на своите периферии. Силно изразен в това отношение е образецът на София-столица, като периферните области на София и Перник да вземем за пример означават съществени позитивни трендове в производството.

Трудоемките производства, чийто модел се основава на ниската цена на труда, се ориентират към райони със съответното предложение на работната мощ - да вземем за пример към Хасково, Кърджали, Плевен и Враца. Високата претовареност и растящата цена на труда ще стават се по-определящи фактори за капиталовите решения на фирмите в индустрията.

В икономическото развиване най-богата област изрично остава София-столица с Брутен вътрешен артикул (БВП) на човек от популацията в размер на 30 295 лева през 2017 година, което е надалеч пред втория - област Стара Загора със 17 550 лева

В проучването е посочено, че разликите в районите са мощно изразени в данните на пазара на труда. Коефициентът на претовареност за лицата сред 15 и 64 години през 2018 година варира от над 75% в София до към 52% в Монтана, което е близо 25 процентни пункта разлика.

Именно във връзка с заетостта се вижда по-ясно и изоставането на Северозападния район, като Видин и Враца да вземем за пример. В Северозападния район се следи и най-голямото скупчване на дребни обезлюдаващи се общини с прекомерно високи - над 25% равнища на безработица.

Областите с повече проблеми на пазара на труда имат и влошена конструкция на работна мощ като да вземем за пример в Разград, Кърджали, Търговище, Сливен и Силистра, които са с над 30% дял на популацията сред 25 и 30 година

Същевременно в общественото развиване и демографските процеси в страната не престават да бъдат мощно отрицателни. През 2018 година популацията над 65 години е към този момент тъкмо 1/3 от лицата в трудоспособна възраст. Възрастните хора над 65-годишна възраст варират от 25% от работоспособното население в София до 50% във Видин.

Според изследването само столицата обичайно усилва своето население въпреки и с едвам към 3 хиляди души общо за 2017 и 2018 година В София и областите Пловдив, Бургас и Варна обичайно повече хора се заселват, в сравнение с се изселват.

Областите Стара Загора и Шумен към този момент съумяват да държат относително уравновесен броя на изселванията по отношение на заселванията, а Кърджали в някои години, като да вземем за пример през 2018 година, изпреварва всички с позитивния си машинален приръст.

В сферата на районното обучение картата също наподобява друго. София още веднъж е напред, само че области като Габрово, Смолян, Варна и Велико Търново демонстрират положителни резултати в обособените категории. В област Габрово да вземем за пример се записва най-високият коефициент на записване на децата сред 5 и 8 клас - над 95% за 2018 година, при едвам към 76% в Добрич и Търговище.

Област Смолян има най-нисък % на отпадналите от главно и приблизително обучение (под 1%). Учениците там се показват мощно на матурите по БЕЛ - 4.19 за 2019 година Среден триумф под " добър " 4 на матурата по БЕЛ се следи в областите Силистра, Кърджали, Разград, Ямбол, Хасково, Шумен, Търговище и София.

Велико Търново и София не престават да имат най-вече студенти на хиляда души от популацията - надлежно 69 и 73 студенти на 1 000 души.

Смолян и Кърджали са областите с минимум регистрирани закононарушения против личността и собствеността - по 5 случая на 1 000 души, до момента в който в Бургас, Варна и София те са три пъти повече - към 15 случая на хиляди души. Варна и София обаче регистрират най-ниската разкриваемост - едвам 1/3 от случаите са разкрити.

Смолян може да се похвали, че е преди всичко по качество на околната среда - с минимум формирани битови боклуци на човек и най-ниски въглеродни излъчвания. София води отчетливо във връзка с интензивността на културния живот.

В умозаключение на изследването в по-общ проект картината на общественото развиване е относително по-шарена по отношение на тази на стопанската система, само че приходите и опциите за реализация на пазара на труда обичайно преобладават миграционните настройки у хората. Изводите за това са следните:

Водещите стопански центрове и тяхната външна страна дърпат напред. Профилът на областите предопределя някои основни процеси в промишлеността;
Повечето области слагат върхове на пазара на труда - неприятна просветителна конструкция на популацията. Образованието чертае доста разнообразна картина и и насочва вниманието към капацитета на някои по-малки области - Габрово и Смолян например;
Ролята на локалните управляващи би трябвало да бъде ориентирана в дейна работа за привличане на вложения и асимилиране на европейски средства;
Липсата на съответен личен запас в общините остава спънка пред по-активната работа на локалните управляващи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР