В игра на котка и мишка Филипините снабдяват войски в атола в Южнокитайско море

...
От Джей ЕреноЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ (Ройтерс) – Филипините завършиха мисията за
Коментари Харесай

От Джей Ерено

ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ (Ройтерс) – Филипините завършиха мисията за снабдяване на войски, разположени в ръждясал Кораб от епохата на Втората световна война, но не и без обичайното преследване на котка и мишка с китайски кораби в Южнокитайско море.

Ройтерс се качи на борда на един от корабите на бреговата охрана на Филипините, ескортиращи мисията до Втората плитчина Томас в петък и станах свидетел как корабите на китайската брегова охрана и морската милиция се опитаха да преследват и блокират филипинския контингент да достигне до местоназначението си.

Китай каза, че корабите са навлезли във водите без негово разрешение.

По време на мисията два китайски кораба блокираха два кораба на бреговата охрана на Филипините. В друг случай филипински кораб беше обкръжен от кораб на китайската брегова охрана и три кораба на морската милиция.

Един от китайските кораби също беше видян да се насочва опасно близо до филипинския кораб, на който Ройтерс беше на борда, докато няколко Корабите на китайската милиция се опитаха да блокират пътя й.

„Винаги се сблъскваме с опасни маневри, засенчващи дейности, блокиране не само от кораби на китайската брегова охрана, но и от кораби на китайската милиция“, командващ офицер от бреговата охрана на Филипините Еманюел Дангейт каза на репортери след мисията.

„Наложително е доставките да бъдат доставени на BRP Сиера Мадре, за да подкрепят нашите войници, разположени там.“

Филипините умишлено спряха военния кораб на земята през 1999 г., тъй като част от претенциите си за суверенитет върху плитчината, която се намира в нейната изключителна икономическа зона от 200 мили.

Китайската брегова охрана каза в петък, че две филипински лодки за доставки и два кораба на бреговата охрана са навлезли във водите, съседни на плитчина без разрешение от китайското правителство.

Китай твърди, че Филипините носят строителни материали, които подсилват ръждясалия военен кораб и нарушават суверенитета на Китай в плитчината. Филипините казват, че доставят вода и храна на войските си.

Самолет на ВМС на САЩ също беше забелязан отгоре по време на мисията в петък.

В радиосъобщение до китайския си колега, филипинският бреговата охрана предупреди, че действията на Китай ще засегнат отношенията между двете страни.

Действията са „незаконни, агресивни и дестабилизиращи“, каза тя.

Това беше второто успешно завършено снабдяване мисия от 5 август, когато бреговата охрана на Китай използва водно оръдие, за да възпре филипинските кораби.

През 2016 г. Филипините спечелиха международно арбитражно решение срещу Китай, като трибуналът отмени претенциите на Пекин за суверенитет над повечето на Южнокитайско море. Малайзия, Виетнам, Бруней, Тайван и Филипините имат различни претенции към определени райони.

(Репортаж от Джей Ереньо, сценарий от Нийл Джеръм Моралес, редакция от Клелия Озиел)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР