В идните месеци все повече ще се говори за новите

...
В идните месеци все повече ще се говори за новите
Коментари Харесай

Какви са новите правила за личните данни и защо са важни

В идните месеци от ден на ден ще се приказва за новите европейски правила за отбрана на персоналната информация, които ще влязат в действие през май. След четири години договаряния и две години подготовка (текстът бе координиран от европейските институции през 2016 г.), 26 страни обаче още не са въвели нужните ограничения на национално равнище.

Какво е Общият правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR)

Нови европейски правила, които ще засилят и уеднаквят отбраната на персоналната информация на европейските жители. Те влизат в действие на 25 май 2018 година.

Защо е значим

Защото досегашната европейска инструкция за отбрана на персоналните данни бе от 1995 година За тези двадесетина години интернет стана всеобщо наличен, обществените мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на елементарния човек. Ето за какво беше извънредно време да се сътвори ново европейско законодателство, което да пази неприкосновеността на жителите.

Какво са " персонални данни "

Според дефиницията на Европейската комисия това е " всяка информация, обвързвана с разпознато или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които когато се съберат дружно могат да доведат до идентифициране на съответно лице, също съставляват персонални данни. " Сред тях са:

- лично име и фамилия
- домакински адрес;
- имейл адрес, като да вземем за пример име.фамилия@дружество.com;
- номер на картата за самоличност;
- данни за местонахождение (напр. функционалността за данни за местонахождение на мобилен телефон);
- адрес на интернет протокол (IP);
- идентификационен номер на " бисквитка " ;
- рекламния идентификатор на вашия телефон;
- данни, съхранявани от болница или доктор, които биха могли да бъдат знак, който неповторимо разпознава обещано лице.

Какво се трансформира

- Приложимостта . Вероятно най-важната смяна е фактът, че новото законодателство ще се ползва и върху компании, които са основани отвън Европейски Съюз, само че обработват персоналните данни на европейски жители, отбелязва се в осведомителният уебсайт на Европейска комисия. Същото важи за обработката на данни, в случай че тя се прави отвън съюза и визира оферти на артикули или услуги на европейските жители. Териториалният обсег на директивата от 1995 година бе противоречив.

- Наказанията. Глобите за нарушаване на регламента могат да доближат до 20 млн. евро или 4% от световния оборот (в взаимозависимост кое число е по-голямо). Тези санкции се плануват за най-тежките прегрешения. Това са обработка на данните при липса на единодушие от потребителите или нарушавания на разпоредбите за отбраната на данните още на стадия на проектирането (privacy by design). Последното е задължението на админите на персонални данни да вкарат подобаващи механически и организационни ограничения още преди да стартират да обработват данни, прецизират от българската Комисия за отбрана на персоналните данни в своята осведомителна листовка.

- Съгласие . Старата смешка гласи, че лекарството за СПИН може да е прикрито в общите условия, с които болшинството консуматори кликат, че са съгласни, без да ги четат. Сега изискванията за приемане на единодушие за обработка на персонални данни стават по-строги, а текстовете би трябвало да станат по-лесни за четене и схващане. Освен това потребителите ще имат право да го отдръпват.

- По-големи и нови права за жителите: правото на информация, правото на достъп и правото " да бъдеш пропуснат " са засилени. Ново право на преносимост на данните разрешава на жителите да трансферират своите данни от едно сдружение в друго. Това ще открие нови благоприятни условия за стопанска активност на предприятията, настояват от Комисията.

- По-силна отбрана против нарушаванията на сигурността на персоналните данни: сдружение, във връзка с което е нарушена сигурността на данните и което излага на риск дадени лица, би трябвало да уведоми за това органа за отбрана на данните в период от 72 часа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР