В ХXI век търсенето на диви животни и на продукти

...
В ХXI век търсенето на диви животни и на продукти
Коментари Харесай

WWF стартира кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

В ХXI век търсенето на диви животни и на артикули от тях нараства. Огромен е ползата към слоновата кост, кожи на тигри и мечки, коруби от костенурки, рога на елени и кози, яйца от застрашени птици, хайвер от диви есетри... Повечето животни, обект на трафик, се продават и купуват онлайн - в обществени мрежи, мобилни приложения и профилирани конгреси. Съвместен отчет на WWF и TRAFFIC дефинира закононарушенията против дивата природа като „ втората най-значителна опасност за биоразнообразието след загубата на местообитания ".

За по-малко от 50 години сме изгубили 68% от дивите животни на планетата. Освен това каналите за незаконен трафик на диви животни подкрепят и други незаконни действия като фалшификации, отвличания и транспорт на опиати. Заедно с трафика на дрога и оръжие, закононарушенията против дивата природа се подреждат измежду най-печелившите престъпни действия в международен мащаб, генерирайки доходи от над 17 милиарда евро годишно.

„ Много животни се търгуват като домашни любимци, други се употребяват като първични материали за обичайна медицина, от трети се създават първокласни артикули, четвърти служат като титли, а пети са източници на храна. Когато скотски или растителни типове са от необикновен търговски интерес, техните популации могат бързо да бъдат унищожени, още повече в случай че това е съчетано и със загуба на техните местообитания. Ето за какво противозаконната търговия с диви животни е една от главните аргументи за изгубването на типове. Освен това постоянно води и до навлизане на инвазивни типове, както и до разпространяване на рискови зоонозни заболявания ", разяснява Екатерина Войнова, старши специалист „ Опазване на типове ", WWF.

Как WWF опазва дивите животни?

Като природозащитна организация WWF България от години работи за предварителна защита на противозаконните действия, изключително в предпазени зони като Пирин, Странджа, Рила, Витоша, на безсистемно строителство и сечи в едни от последните диви кътчета у нас. Спасителният мечешки отряд поставя старания за попречване на спора човек-мечка, а експерти-ихтиолози работят с дунавските и черноморските риболовци по този начин, че да опазват сериозно застрашените есетри. В момента WWF приготвя и първото по рода си изследване за мащаба на закононарушенията против дивата природа, каквото към този момент липсва на национално равнище.

Природозащитниците не престават и досегашната си работа по възобновяване и запазване на дома на дивите животни - българските гори, реки и предпазени местности. Предстои изработването на четвърти разбор за размера на противозаконния дърводобив у нас. Според последния отчет скритите доходи, добити от нерегламентирани сечи, възлизат на 150 милиона лв. годишно. Но с изключение на финансовите вреди, незаконното изсичане на гори води и до загуба на местообитания на дивите животни.

Тази Коледа WWF надига глас срещу закононарушенията против дивата природа. Всеки, който желае, може да се включи в битката с противозаконната търговия с диви животни, бракониерството, незаконния улов, потреблението на неразрешени ловни и риболовни такъми като поддържа акцията на wwf.bg/koleda.

Нека дружно изградим бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР