В хоризонта на следващите три години е все по-вероятно инфлацията

...
В хоризонта на следващите три години е все по-вероятно инфлацията
Коментари Харесай

Калин Христов: И пpeз cлeдвaщaтa гoдинa лиxвитe пo дeпoзити щe ca oĸoлo 0%

В хоризонта на идващите три години е все по-вероятно инфлацията у нас да се резервира на актуалните високи равнища. Това споделя в изявление за " " подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

По оценка на Българска народна банка, към 42% от потреблението в България се дължи на импортирани артикули и услуги, което значи, че инфлацията в страната се въздейства в забележителна степен от това, което се случва на интернационалните пазари, изяснява Христов. Поради тази причина и профилът на инфлацията в прогнозата на Българска народна банка се дефинира значително от пазарните упования за динамичността на цените на съществени първични материали като нефт, храни и метали.

По думите на подуправителя на Българска народна банка, " в последната година допусканията, които получаваме от ЕЦБ, подценяват световните инфлационни развития в кратковременен небосвод и насочват към стабилизиране или даже намаление на интернационалните цени в средносрочен небосвод. Подобна динамичност на цените на суровините способства за идеологическата позиция на ЕЦБ, че ускоряването на инфлацията е краткотрайно събитие и не е нужно евакуиране на тласъците на паричната политика ".

Според Българска народна банка обаче, " допусканията не отразяват в задоволителна степен ценовите резултати от структурните разтърсвания, породени от: пандемията, в композиция с продължаващата мощно стимулираща парична и фискална политика, дефицита на работна мощ, преструктурирането на световните вериги за доставки, както и индиректните резултати върху инфлацията от покачването на цените на енергоизточниците. Поради тази причина в макроикономическата прогноза на Българска народна банка от септември 2021 година беше обърнато по-сериозно внимание на възходящите опасности при инфлацията по отношение на базисния сюжет, илюстрирани със мощната асиметричност на ветрилообразната графика за инфлацията. "

Като вътрешни фактори с проинфлационно въздействие в средносрочен проект от Българска народна банка смятат мощното ползване, растежа на разноските за труд и на други разноски за произвеждане, изключително по линия на покачването на цената на електрическата сила.

По-високата инфлация се чака да ограничи действителния наличен приход на семействата, което е причина за по-слаб напредък на действителното частно ползване в страната. Този резултат ще бъде отчасти обезщетен от съществуването на механизми за индексиране на размера на някои обществени заплащания (като пенсиите), а също и от образуване на претенции от страна на наетите за индексиране на заплатите, споделя още подуправителят на Българска народна банка в изявлението за " Капитал ".

Освен това, покачването на индустриалните разноски на компаниите (по линия на разноските за работна ръка и за суровини), може да ограничи опциите им за вложения.

Може да се чака лихвените проценти по депозитите да се запазят близки до 0% и през идната година, излиза наяве от думите на Калин Христов.

Същевременно от 2021 година банките започнаха да вкарват такса " предпазване " за парични средства над избран размер, като някои от тях понижават прага, за който се ползва таксата, добавя Христов.

В изискванията на повишаваща се инфлация действителните лихвени проценти по депозитите стават все по-силно негативни, което предизвиква икономическите сътрудници да търсят различни форми на икономисване.

" Алтернативите за вложение на свободните средства, изключително от страна на семействата, обаче са относително лимитирани, заради което депозитите не престават да нарастват с високи темпове и не чакаме тези темпове да се забавят доста ", показва подуправителят на Българска народна банка.

" Сред дребното вероятни други възможности на депозитите в банки е вложението в жилищни парцели ", отбелязва подуправителят на Българска народна банка. По думите му, през последната година се следи увеличение на търсенето на имотния пазар и повишаване на размера на подписаните покупко-продажби, което докара и до повишение на темповете на повишаване на цените на жилищата при изоставащо предложение.

Фактори, които в допълнение поддържат търсенето на жилища, са покачването на приходите от труд, подобрението на настройките на семействата, както и исторически ниските лихвени проценти по жилищните заеми, които също са негативни в действително изражение, изяснява Калин Христов.

Той показва още, че банките разполагат със забележителен ликвиден запас, а през последните две тримесечия те регистрират и разхлабване на стандартите за разпределяне на жилищни заеми, след забележителното им стягане през 2020 година

" Тенденциите при кредитирането са възходящи, като по-силен напредък се следи при заема за семействата и изключително при заемите за покупка на жилище. При фирмените заеми растежът е доста по-нисък, като това се дължи на по-ограничено търсене и на по-консервативна политика от страна на банките, както и на предприеманите от тях отписвания и продажби на заеми ", споделя още Калин Христов в изявлението за " Капитал ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР