В Хонолулу на Хавайските острови започна срещата между държавния секретар

...
В Хонолулу на Хавайските острови започна срещата между държавния секретар
Коментари Харесай

Помпейо се срещна с висш представител от Китай след месеци на напрежение

В Хонолулу на Хавайските острови стартира срещата сред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и члена на Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ, с цел да възобновят разговора след изостреното напрежение сред двете страни в разгара на пандемията от ковид, заяви Държавният департамент във Вашингтон, представен от Ройтерс.

Срещата е почнала в 9 ч сутринта локално време. Това е първи контакт очи в очи на такова високо ниво сред двете страни от много месеци, въпреки че двамата разговаряха по телефона на 15 април за рецесията, породена от ковид. Ян Цзечъ оглавява комисията в Централен комитет по външните работи, предава Българска телеграфна агенция.

След месеци на напрежение: Помпейо ще се срещне с върховен представител от Китай

Освен засилващото се стратегическо съревнование сред двете най-мощни стопански системи в света, Вашингтон и Пекин са в открит конфликт по отношение на произхода и оправянето с пандемията, както и по отношение на дейностите на Китай по налагане на новия закон за сигурност в Хонконг.

Помпейо е един от най-острите критици на Китай за ръководството на рецесията с ковид. Той упреква Пекин, че в началото е скрил мащаба и сериозността на болестта Ковид-19, и е виновен за разпространението му в целия свят. Нещо повече, Помпейо намерено съобщи, че съгласно него, въпреки да е зародил по натурален метод, вирусът несъзнателно е бил изтърван от лаборатория в китайския град Ухан, където беше засечен за първи път в края на 2019 година Китай отхвърля тези обвинявания.

Американският президент Доналд Тръмп даде обещание да вземе ответни ограничения против Китай поради настъпилото по света "масовото изтребване ". В средата на май той даже заплаши да прекъсне връзките с Китай и увери, че повече не желае да беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин, който до тогава представяше като "приятел ".

Ледените връзки се смразиха в допълнение, откакто китайските управляващи постановиха закона за сигурността в Хонконг, считан от Вашингтон за акт, бележещ края на самостоятелния статут на някогашната английска колония.

Никоя от двете страни не е показала какви въпроси ще бъдат обсъждани на срещата в Хонолулу. Според дипломатически и други източници, представени от Ройтерс обаче, срещата е проведена по искане на китайската страна.

Ройтерс оповестява и че за автограф при президента Доналд Тръмп е постъпил закон, настояващ за наказания против високопоставени китайски лица, виновни за репресиите против мюсюлманското малцинство на уйгурите в северозападен Китай. Сред глобените е и един от членовете на китайското политбюро - сътрудник на Ян Цзечъ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР