В холивудските филми шпионинът Джеймс Бонд се среща с шефа

...
В холивудските филми шпионинът Джеймс Бонд се среща с шефа
Коментари Харесай

St. Ermin’s – любимият хотел на шпионите

В холивудските филми шпионинът Джеймс Бонд се среща с шефа си „ М “ най-много в и към централен Лондон. Но в случай че в действителност желаете да наблюдавате къде са се срещнали същинските шпиони, мястото е хотел St. Ermin’s, единствено на няколко минути от Народното събрание. Тази елементарна публично налична постройка в Лондон е тясно обвързвана с огромна част от историята на английския шпионаж.

Още през 30-те години на предишния век хотелът и прилежащата постройка са били употребявани от чиновници на Тайната разследваща работа (SIS или по-късно MI6), които се намирали наоколо.

Документите сочат, че от март 1938 година става място за събиране на шпиони от централата на Секция D на SIS, ръководена от австралиеца Джордж Тейлър. По-късно хотелът става дом на Изпълнителния отдел за специфични интервенции (SOE), който е наименуван „ Отдел за статистически проучвания “, с цел да поддържа прикритие.

Хора като създателя на „ Бонд “ Иън Флеминг, Ким Филби, Гай Бърджис, Лорънс Гранд, Х. Монтгомъри Хайд и Ерик Машвиц са измежду известните персони, които са работили от офиси в постройката.

Хотелът е безусловно заобиколен от други секрети организации, в това число лондонския клон на Щаба за държавни връзки (на улица Палмър); MI9 на улица Какстън; офисът на шефа на SIS на Куийн Ан 21; офисите на SIS в Артилери Меншънс на улица Виктория, постът за слушане на MI8 на покрива на паспортната работа в Пети Франс.

Барът Какстън на хотела се употребява постоянно от чиновниците на SIS, MI5 и военноморското разузнаване, с цел да се срещнат с техните сътрудници. В книгата си „ SNOW “ Мадок Робъртс споделя за срещи в бара. SIS също интервюира бъдещи чиновници там, а съветският разузнавач Ким Филби в своята автобиография „ My Silent War “ споделя за срещите си в хотела.

В началото на войната хотелът е място за осъществяване на уроци по партизанска война, частично проведени от MI6. Дори хора като Ноъл Кауърд работят там, а също по този начин и Антъни Блънт, прочут член на шпионската група Cambridge Five, който по-късно става специалист по изкуството на кралицата.

 St ErminsLobby

Също по този начин се приказва за набор от тунели, наречени Q-Whitehall мрежа – набор от подземни информационни проходи в и към региона на Уайтхол. Някои са издигнати по време на Втората международна война и за интервала на Студената война. Предполага се, че има връзка към тях и непосредствено към самия хотел.

Във фоайето на хотела е изложена сбирка от предмети, употребявани от шпиони по време на Втората международна война. Ако в миналото имате опция да посетите мястото, не забравяйте да попитате личния състав за изложбата.

По думите на Тим Фордхам-Мос, PR шефа: „ Бихме очаквали да е по този начин. Но почтено казано, в случай че бяха положителни сътрудници, няма по какъв начин да знаем! “

Същото важи и за следенето на шпиони в хотела. Със сигурност обаче е добре ситуиран за следене на главните туристически обекти в столицата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР