В Холивуд всичко се мери в цифри, нали така? Ако

...
В Холивуд всичко се мери в цифри, нали така? Ако
Коментари Харесай

Дженифър Лоурънс – как златното момиче на Холивуд стана жена?

В Холивуд всичко се мери в числа, нали по този начин? Ако си суперзвезда, филмите ти записват приходи от порядъка на милиарди долари; в случай че пък си просто страховит артист с по-специфичен асортимент на плановете си, за всяка своя роля получаваш десетки номинации от многото разнообразни инстанции, които раздават позлатени статуетки.

В подобен случай дано дава на вашето внимание някои цифри. 5,6 милиарда $ – толкоз са спечелили дотук филмите на Дженифър Лоурънс по целия свят. Четири – толкоз са номинациите ѝ за „ Оскар “. Две – толкоз са комерсиалните блокбъстър поредици, на които тя е била или към момента е лице. 27 – на толкоз години е Дженифър Лоурънс сега.

На 14-годишна възраст Лоурънс е видяна от скаут за гении на улицата на Ню Йорк, до момента в който е в огромния град на отмора със фамилията си. Той урежда младата Дженифър да прочете пред разнообразни сътрудници елементи от кино сюжети. Реакцията им е мигновена – всички те декларират, че Лоурънс е най-впечатляващата актриса, която са виждали, за нежната ѝ възраст.

Майката на Дженифър не е във екстаз от новооткрития гений на щерка си – тя упорства Лоурънс да стане модел и даже я убеждава, че сътрудниците на въпросното четене са я излъгали. Въпреки това бъдещата носителка на „ Оскар “ остава уверена в качествата си и изрично продължава да преследва актьорска кариера, вярвайки, че специалността пасва на вродените ѝ качества.

Оттам насетне всичко, както споделят, е история – само че е една прекомерно впечатляваща история, с цел да не я опиша най-малко в резюме. Първите функции на Лоурънс датират от 2006 година, когато се появява в сериали като „ Монк “ и „ Медиум “ . Представянията ѝ бързо вършат положително усещане на верните хора и през 2010 година, на 20-годишна възраст, тя получава първата си номинация за „ Оскар “ за основна женска роля за представянето си в драмата „ Зимен подарък “.

 Дженифър Лоурънс Getty/Gulliver

Носителят на „ Пулицър “ Роджър Ибърт разказва Лоурънс като непреклонен извор на вяра и кураж в другояче смазващо песимистичната атмосфера на сюжетното деяние, което се гради към щерка в търсене на своя татко в малко градче в американския щат Мисури. Натали Портман печели „ Оскар “ за основна женска роля въпросната година за представянето си в „ Черен лебед “, само че Лоурънс е тази, която излиза от сезона на кинонаградите тогава като същинска изгряваща звезда.

Поставям акцент върху представянето на актрисата в „ Зимен подарък “, защото то евентуално е най-впечатляващото в кариерата ѝ дотук, а е минимум известно, защото през 2010 година Лоурънс е надалеч от равнището на популярност, на което се радва в този момент. Награденото ѝ с „ Оскар “ за основна женска роля показване в „ Наръчник на оптимиста “ и номинираните ѝ функции в „ Джой “ и „ Американска скица “ са също толкоз заслужаващи хвалба, само че са надалеч по-гледани.

 Дженифър Лоурънс Getty/Gulliver

Но Лоурънс не се лимитира с критически триумфи – сред 2012 и 2015 година тя слага летвата, по която всички в експлодиращия ‘young adult’ род се равняват, с ролята си на Катнис Евърдийн в поредицата „ Игрите на глада “. Майсторски написаната роля дава опция на Лоурънс да изиграе спорна героиня, която би трябвало да надмогне персоналните си съмнения и скромния си генезис, с цел да се трансформира в знак на силата и свободата на своя народ.

Четирите кино лентата съумяват да слагат точната доза фокус върху персоналния живот на Катнис и върху нейната роля в политическия живот на света на действието, която последователно нараства до смазващи пропорции. В амплоато Лоурънс ловко направлява сред екшъна, страстите и другите обстановки, без да изпада в крайности и без да затъва до ниските равнища на актьорските представяния в други попълнения в жанра като „ Здрач “.

 филми

Поредиците „ Дивергенти “ и „ Лабиринтът “ се пробват да копират печелившата формула на „ Игрите на глада “, комбинирайки антиутопични светове с политически диктатури и млади герои, само че не съумяват да се приближат и до половината от комерсиалния или критическия триумф на оригинала. И в тях, също като в „ Игрите на глада “ поддържащите реализатори са от висока класа – измежду тях личат имена като Патриша Кларксън, Ашли Джъд и даже Кейт Уинслет – само че им липсва магическата съставна част, а точно млада актриса от калибъра на Дженифър Лоурънс в основната роля.

Лоурънс е известна и с ролята си на видоизменящата се Мистик в критически акламираната, комерсиално сполучлива и продължаваща към този момент съвсем 20 години поредност „ Х-Мен “, от която е взела участие във към този момент три кино лентата и през 2018 година ще се появи и в четвърти. За никого не е загадка, че значимостта на не до такава степен известната героиня в действието на трите кино лентата е увеличена от сценаристите точно тъй като се играе от носителка на „ Оскар “ и суперзвезда от ранга на Лоурънс.

 Дженифър Лоурънс Getty/Gulliver

В момента по кината в целия свят е трилърът „ Червената лястовица “, следващият взаимен план на актрисата с режисьора Франсис Лоурънс, с който нямат роднинска връзка макар идентичните семейства и с който работиха дружно върху последните три кино лентата от поредицата „ Игрите на глада “. Ролята на Доминика Егорова показва разнообразни провокации пред носителката на „ Оскар “, която взима уроци по балет и се научава да приказва на британски с съветски акцент.

Самата актриса обаче слага акцента на друго предизвикателство – „ Червената лястовица “ ще маркира първия път, в който Лоурънс е чисто гола на огромния екран. Тя разказва снимането на сцените като извънредно притеснително, изнервящо и, след това, катартично прекарване, изключително в светлината на киберпрестъплението против Лоурънс от 2014 година, когато голи фотоси от персоналния ѝ телефон бяха оповестени в Интернет без нейното единодушие.

Встрани от екранните си появи, тя е известна феминистка и радателка за правата на дамите в Холивуд. Лоурънс неведнъж се е изказвала в интерес на равното възнаграждение за двата пола в актьорската специалност и е подкрепяла разнообразни благотворителни филантропични дела.

С тези финални два параграфа мога умерено да заявя, че по всичко – от филмовите ѝ функции до обществените ѝ извънекранни дейности – проличава, че обичаното момиче на Холивуд към този момент е станало жена . Независимо дали ще предпочетете „ Червената лястовица “ на кино или някои от многочислените ѝ шлагери от предходни години в домашна конюнктура, филм на Дженифър Лоурънс не е по никакъв начин неприятна концепция за превозване на 8 март или на уикенда след него.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР