В Холандия българските студенти също са много и продължават да

...
В Холандия българските студенти също са много и продължават да
Коментари Харесай

България е в ”топ 10” по студенти във Великобритания

В Холандия българските студенти също са доста и не престават да са на четвърто място като народност, след Германия, Китай и Белгия.

Това разгласи в пресклуба на Българска телеграфна агенция Николай Христанов - старши съветник в компанията "Интеграл ", уредник на интернационалното ревю "Световно обучение ". Той показа разбор за това по какъв начин са се отразили десетте години участие на България в Европейски Съюз върху опциите на българите да учат в университети в чужбина.

Англия има над 110 университета и тя е страната с най-вече стратегии на британски език, сподели Христанов. Той означи, че това е страната, която през последните 10 години отпуска държавно кредитиране за студенти от Европейски Съюз.

"Влизането ни в Европейски Съюз през 2007 година съответства и с най-ниските такси от 3000 паунда годишно във Англия и опциите за кредитиране доведоха до това, че от 30 български студенти, които са се обучавали във Англия през 2007 година, броят на първокурсниците ни да се усили до 200 в идващите години, а през 2011 година беше най-големият "бум " на кандидатстване, когато бяха признати 1500 наши първокурсници в английски университети ", разяснява Христанов.

Той означи обаче, че е последвал спад с 14 % на приема през 2013 година поради "шока от повишаване на таксите до 9000 паунда, само че българите са траяли да аплайват, възползвайки от държавното кредитиране ".

"Въпреки Брекзит до окончателното излизане на Англия от Европейски Съюз, английското държавно управление резервира изискванията за кредитиране на студенти, като те са доказани за тази година, както и за студентите, които ще стартират своето образование и през идната година. Затова има ранно кандидатстване за английски университети и към този момент са обработени 50 ранни кандидатури, сподели Христанов.

Системата за банкет в английски университети към този момент е отворена, като до 15 октомври т.г. е кандидатстването за медицина и за университетите Оксфорд и Кеймбридж.

В Университета Хага българите в този момент са втора по бройка нация, след холандците, и са първи, като задгранично наличие, заяви още Христанов.
Той посочи, че в този холандски университет в този момент се образоват към 450 българи, доста са и българските студенти в университетите в Холандия с практическа устременост.

Холандия се трансформира в съществена просветителна мощ в Европа поради многото си положителни университети, стратегиите си на британски език в тях и с отличните условия за финансиране и образование на непознати студенти, съобщи и Ирина Христова - създател на "Интеграл ".

Тя заяви, че централизираната система за банкет на документи в Холандия отваря на 1 октомври, а целесъобразният период за кандидатстване е 1 март.

Другите две страни, които притеглят българските кандидат-студенти след 2007 година, са Дания и Швеция , тъй като оферират безвъзмездни бакалавърски и магистърски стратегии за студенти от Европейски Съюз.

Големият растеж на студенти от Европа накара Дания да наложи ограничавания в приема, като се покачиха условията за притежаване британски език и за избран хорариум от часове по математика, британски език, биология и химия за специалности, свързани с бизнеса, с инженерните и компютърните науки. От предходната година Дания реши да понижи с 25 % приема на задгранични студенти в университетите си с практическа устременост и по тази причина се чакат повече претенденти за Швеция, обясниха просветителните консултанти.

На 30 септември и на 1 октомври в "София хотел Балкан " ще се състои следващото ревю "Световно обучение " , на което ще стартира акцията за ранен банкет в западни университети за образователната 2017/2018 година.
На ревюто ще бъдат показани университети от Англия, Холандия, Франция, Гърция, Австрия, Италия, Съединени американски щати. За първи път ще взе участие и Финансовият университет под егидата на държавното управление на Руската федерация, предлагащ стратегии за стопанска система, финанси и финансово право.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР