В хода на спецакция на 1 февруари прокуратурата и ГДБОП

...
В хода на спецакция на 1 февруари прокуратурата и ГДБОП
Коментари Харесай

ГДБОП разби група колекционери на оръжия за черния пазар

В хода на спецакция на 1 февруари прокуратурата и ГДБОП разрушиха група за преправка на оръжия в огнестрелни и продажбата им на черния пазар, настояща на територията на София и община Карлово.

Днес Специализираната прокуратура повдигна обвинявания по отношение на 7 лица. Обвиненията са за присъединяване в проведена незаконна група за преправяне на обезопасени и газови оръжия в огнестрелни и противозаконната им продажба.

От събраните досега доказателства излиза наяве, че групата стартира да действа на през месец май 2017 година. Установено е и че един от участниците в групата има оръжеен магазин в София, мъжът има и лиценз за търговия с оръжия. Той снабдявал групата с обезопасени и развалени оръжия, след което оръжията се поправяли и превръщали в бойни.

За задачата групата разполагала с особено пригодена и оборудвана за активността работилница, поместена в жилищен блок в София. Собственикът на дома имал законно уверение за ремонт на оръжия.

След като оръжията се преработвали или поправяли, те били пускани на черния пазар.

И седемте участници в ОПГ имали позволение за носене на огнестрелно оръжие. Това служело като заслон за противозаконната им активност, изясняват от прокуратурата.

Повечето мъже били регистрирани и като колекционери на оръжия.

В хода на интервенцията по задържането на мъжете в жилищата на трима от тях са открити голям брой оръжия - револвери от разнообразни марки, пушки, автомати " Калашников ", муниции, тротилови пресовки. Солидно количесто револвери, автомати патрони и бойни гранати са открити и при обиска на жилището на различен член на групата.

В багажника на колата на притежателя на оръжейния магазин са открити и конфискувани 250 патрона. Само в един от участниците в незаконната група не са открити оръжия и муниции.

Всичките участници в групата бяха арестувани за период до 72 часа. Въпреки настояването на прокуратурата за непрекъснат арест по отношение на участниците в групата, съдът дефинира петима от арестуваните да бъдат пуснати против парична гаранция от по 5 000 лева Трима от участниците в групата останаха без мярка за неотклонение. Мотивите на съда за това са чистото правосъдно минало на арестуваните, тежки болести, както и незавършени експертизи, които би трябвало да потвърдят, че оръжията в действителност са били преработени.

Очаква се прокуратурата да стачкува това решение и още веднъж да изиска непрекъснат арест по отношение на всичките 7 участници в незаконната група.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР