В хода на кампанията за избор на парламент на се

...
В хода на кампанията за избор на парламент на се
Коментари Харесай

ОССЕ отбеляза нарушения по време на изборите в Албания

В хода на акцията за избор на парламент на се отбелязва потреблението на административния запас от страна на управляващите и случаи на принуждение. Като цяло, обаче, волеизявлението е протекло сполучливо, означават наблюдаващите на ОССЕ.
БГНЕС напомня, че на 25 април в Албания се организираха парламентарни избори. За мандат в 140-местния парламент се състезаваха 12 партии и обединения. Право на глас имаха 3,6 млн. жители. По данни на ЦИК, изборната интензивност доближи 48%, а гласуването протече без съществени произшествия. Албанските медии оповестиха за случаи на снимани бюлетини, опити за пропаганда и спорове в обособени секции.
Според данните от преброените 4 910 секции от общо 5 199, ръководещата, опозиционната Демократическа партия е на второ място с 39,41%, а Движението за социалистическа интеграция 6,85%.
„ Въпреки пандемията от COVID-19 и фактът, че не се организира гласоподаване в чужбина, жителите на Албания излязоха да гласоподават “, съобщи на конференция ръководителят на задачата наблюдаващи и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Азай Гулиев.
В повече от 20 изборни секции в Тирана е употребена системата за електронно гласоподаване и броене на гласовете и за първи път в цялата страна е употребена система за електронна идентификация на гласоподавателите и „ макар компликациите в отдалечените региони, системата се оказа ефикасна, акцентира Гулиев.
По оценка на ОССЕ, ЦИК е съумяла да извърши своите задължения уместно, „ работила е транспарантно и е заслужила уважението на всички участници “.
В същото време в хода на акцията са употребявани административни запаси.
„ Министрите организираха акция, до момента в който изпълняваха формалните си отговорности, вследствие на което ръководещата партия получи видимо преимущество. Натискът върху държавните чиновници продължава да основава безпокойствие “, сподели ръководителят на екипа наблюдаващи от ОССЕ.
 На парламентарните избори в Албания води СП на Еди Рама На парламентарните избори в Албания води СП на Еди Рама
По данни на Централната изборна комисия към 06:20 ч., досега са преброени бюлетините в 966 секции от общо 5199 в цялата страна....
Личните данни на към 900 000 албанци станаха налични за някои политически партии, с което бяха нарушени правата им.
Инцидентите с демонстрация на принуждение, които предшестваха гласуването в неделя и доведоха до убийството на един човек в Елбасан и раняването на други четирима, би трябвало да бъдат разследвани, безапелационен е Гулиев.
Представителят на ПАСЕ, полският сенатор Александър Почей съобщи, че, като цяло, процесът на гласоподаване е протекъл сполучливо и доста по-добре, в сравнение с акцията.
„ Разбираме, че не е елементарно да бъдат потвърдени всички нарушавания и не това е нашата задача. Ние с ме наблюдаващи, а не съдии. Но делегацията на ПАСЕ знае за провежданите от албанските управляващи следствия на сериозните случаи и чака да бъде осведомена за резултатите “, акцентира европейският наблюдаващ.
Изборите в Албания бяха следени от 122 наблюдаващи от 20 страни., РИА Новости
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР