В хода на дебатите по данъчните закони от Института за

...
В хода на дебатите по данъчните закони от Института за
Коментари Харесай

Институтът за пазарна икономика предлага отпадане на всички облекчения за ДДС

В хода на дебатите по данъчните закони от Института за пазарна стопанска система оферират да отпаднат всички данъчни облекчения по Данък добавена стойност. Според Петър Ганев бюджетът за идната година подсигурява растежа на приходите, само че планува доста неоправдани обществени разноски.

Предвидените 1,5 милиарда лв., съгласно специалистите от Института за пазарна стопанска система, ще са задоволителни за нарастването на минималната работна заплата на 930 лева и за десетпроцентно нарастване на бюджетните заплати. Но политиката по приходите би трябвало да се преразгледа, предложи икономистът Петър Ганев като се пренасочат повече средства към изоставащите сфери.

" Видимо в някои сфери имаше закъснение в растежа на възнагражденията, в това число в някои обществени действия. Докато в други си беше наваксано, и то повече. Например при учителите, знаем, имаше двойно покачване на заплатите. Фокусът би трябвало да е в сферите, в които има закъснение, както беше при учителските заплати преди 4 години, и там да се насочи запас ", разяснява Ганев.

Гарантирани са парите за нарастване на пенсиите по така наречен " швейцарско предписание " с 11% от 1-ви юли 2024 година, когато минималната пенсия ще стигне 580 лева

Икономистите не чакат промени по главните данъчни закони, поддържат увеличението на корпоративния налог от 10% на 15%, само че предлагат данъчната ставка по Данък добавена стойност да се върне към размера от 20% за всички браншове.

" Вече имаме над 10 изключения и действително ние сме в миг, в който те към момента по-скоро се уголемяват, а не се свиват. Време е да се обърне тази наклонност. Пандемията към този момент е забравена, няма причина да е по-ниско ДДС-то ", съобщи Ганев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР