В ход, който драстично разтърсва политиката в Израел по-малко от

...
В ход, който драстично разтърсва политиката в Израел по-малко от
Коментари Харесай

Повдигат обвинения срещу Нетаняху за корупция, отива на съд

В ход, който фрапантно раздрусва политиката в Израел по-малко от шест седмици преди парламентарните избори, основният прокурор на еврейската страна Авихай Манделблит реши да повдигне обвинявания за корупционни закононарушения против премиера Бенямин Нетаняху в три обособени каузи против него, в това число за рушвет в огромното корупционно следствие " Безек ", в очакване на започване на правосъдните процеси, оповестяват израелските медии.

Решението бележи първият път в историята на Израел, в който настоящ министър-председател е с повдигнати обвинявания за закононарушения, и хвърля тежка сянка върху предизборната акция за преизбирането на Нетаняху.
 Опозиционни водачи в Израел се сплотиха против Нетаняху
Опозиционни водачи в Израел се сплотиха против Нетаняху

Лидерът на " Устойчивост за Израел " Бени Ганц и ръководителят на " Йеш атид " Яир Лапид са постигнали съглашението след дълги договаряния

" Това е извънредно значимо - за премиера и за всички нас ", разяснява Сузи Навот, която е професор по конституционно и парламентарно право, допълвайки: " Това беше следствие, извършено с нараснало внимание, със въздържаност - някои биха споделили прекалено много въздържаност, прекомерно дълго време. Доказателствата бяха проверявани неколкократно. Главният прокурор доста добре знаеше какъв брой трагичен ще бъде политическият удар . И все пак беше взето решение да се повдигне обвиняване, във всичките три проблема. "

Въпреки рекомендациите на полицията и наблюдаващия прокурор Нетаняху да бъде изправен пред подсъдимата пейка за рушвет във всички три случая, основният прокурор е избрал по-малкото обвиняване за нарушение на доверието в две от делата.

Делото против брачната половинка на израелския министър председател Сара в аферата " Безек " беше прекъснато.
 Нетаняху подписа предизборна договорка с крайнодесни партии
Нетаняху подписа предизборна договорка с крайнодесни партии

" Ликуд " ще завоюва към 30 места в 120-членния парламент

Нетаняху понастоящем се стреми към преизбиране на изборите на 9 април против съпротива, въодушевена от влизането в политиката на някогашния шеф на израелските въоръжени сили Бени Ганц.

Съобщението за желанието да се повдигне обвиняване против премиера, който от дълго време твърди, че решението би трябвало да бъде отсрочено след провеждането на изборите, с цел да не повлияе на публичното мнение, слага проблемите с правораздаването на Нетаняху в центъра на предизборната акция .

Решението да се пристъпи към покачване на обвинявания, в очакване на започване на правосъден развой, в наказателното следствие против Нетаняху би могло да повлияе съществено на резултатите от изборите . Управляващата партия " Ликуд ", която Нетаняху оглавява, може да загуби както забележителна част от поддръжката на гласоподавателите, по този начин и способността си да образува коалиция след изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР