В ход е преброяването на гласовете в най-оспорваните президентски избори

...
В ход е преброяването на гласовете в най-оспорваните президентски избори
Коментари Харесай

Най-голямото демократично упражнение в Африка с 87 милиона гласоподаватели

В ход е преброяването на гласовете в най-оспорваните президентски избори в Нигерия от края на военното ръководство през 1999 г. Избори и за подновяване на състава на двете камари на Народното събрание. 

Гласуването беше помрачено от огромни закъснения, защото изборните секции не съумяха да отворят в точния момент в някои региони заради логистични проблеми и произшествия със сигурността, заяви Би Би Си ().

Избирателната интензивност наподобява висока, като доста млади гласоподаватели, дали своят вот за първи път, дойдоха преди зазоряване, с цел да гласоподават.

Изборите са най-голямото демократично упражнение в Африка, като 87 милиона души имат право да гласоподават от 216 милиона души население. За присъединяване в изборите се бяха записали повече от 93 милиона души, само че 6 милиона от тях не са си взели изборните карти.

Политиката е доминирана от две партии - ръководещата Конгрес на всички прогресивни сили (The All Progressives Congress - APC) и Народната демократична партия (Peoples Democratic Party - PDP) - след възобновяване на многопартийната народна власт преди 24 години.

За любимци авансово бяха считани Бола Тинубу от ръководещата партия и Атику Абубакар от главната опозиционна мощ - PDP.

Но този път се яви и мощно предизвикателство от претендент от трета страна в конкуренцията за правоприемник на президента Мухамаду Бухари - Питър Оби от Лейбъристката партия, който е подсилен от доста младежи.

Резултатите се преброяват в десетки хиляди изборни секции и ще бъдат събрани и изпратени до изборния щаб в столицата Абуджа.

Окончателният резултат се чака най-малко във вторник.

На брифинг за пресата шефът на изборателната комисия Махмуд Якубу се извини за забавянето при гласуването, само че сподели, че на всеки, който е бил на опашка до 14:30 локално време (от 8:30 часа), ще му бъде разрешено да гласоподава, въпрекие че изборните секции публично би трябвало да затворят до тогава.

Някои гласоподаватели бяха ядосани от закъсненията, само че други изчакаха търпеливо да гласоподават.

Единият от претендентите - Якубу, сподели, че въоръжени мъже са нападнали някои изборни секции в южния щат Делта и северния щат Кацина, където машините за инспекция на изборни карти са били конфискувани.

Впоследствие те бяха заменени и сигурността беше засилена, с цел да може да се организира гласуването, сподели той.

Има също известия за принуждение и заграбени изборни урни в Лагос, най-големият град в Нигерия.

В североизточния щат Борно пък, по думите на Якубу, че войнстващи ислямисти са разкрили огън по чиновници от изборните секции от планински връх в региона на Гвоза, ранявайки редица чиновници.

Според прогнозите, Нигерия ще стане доникъде на този век третата по брой на популацията страна в света. Освен производител номер едно на нефт в Африка, страната задава и културните трендове на континента.

Пред Нигерия обаче има доста провокации в един район, където демокрацията като цяло е в оттегляне, а джихадистките групировки набират мощ, означиха международните организации.

С защитата на изборите прочее са натоварени близо 400 хиляди чиновници на силите за сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР