В ход е мащабна операция на ГД Национална полиция“ във

...
В ход е мащабна операция на ГД Национална полиция“ във
Коментари Харесай

Задържани са Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ

В ход е огромна интервенция на Групово дело „ Национална полиция “ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, оповестяват от пресцентъра на вътрешното министерство.

Извършват се претърсвания и изземвания на доста адреси.

Към момента са арестувани някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният министър на финансите Владислав Горанов, някогашният ръководител на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова и някогашната шефка на държавната осведомителна работа Севдалина Арнаудова, прецизира БНР.

Бойко Борисов беше изведен от служители на реда от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция " Национална полиция ", която се намира в " Младост ", оповестява Българска национална телевизия. Според юрист Менков Менков, от вкъщи на Бойко Борисов не е конфискувано нищо.

" От полицейските органи разбрах, че на Бойко Борисов ще бъде избрана мярка " задържане под стража " за период от 24 часа по Закона на Министерство на вътрешните работи. Досъдебното произвеждане е от през днешния ден, 17-и март. Не ми споделят защо. Не са конфискувани безусловно никакви движимости от неговия дом и от него персонално. Правят претършуване в дома на неговата пиарка Севделина Арнаудова. Вероятно и тя ще бъде арестуван ", сподели за БНР неговият юрист Менко Менков.

Извършват се обиски на разнообразни адреси в страната. Претърсват се и жилища на представители на едрия бизнес в цялата страна, показаха пред БНР източници от Министерство на вътрешните работи.

От Министерство на вътрешните работи и от Европейската прокуратура не прецизират повече детайлности за течащото следствие.

" Няма никой над закона! ". Този пост е разгласил в персоналният си във Facebook профил министър председателят Кирил Петков. Очевидно става дума за осъществените тази към този момент арести на някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и други висши представители на някогашната ръководеща партия.

По-рано довечера източници от ГЕРБ обявиха за БНР, че Борисов не е арестуван, само че потвърдиха, че в дома на някогашния министър председател в Банкя има полицейско наличие - над 10 служители на реда са в къщата. След 20.00 часа полиция е влезнала и на други адреси на членове на ГЕРБ, както и на представители на едрия бизнес.

До момента от Министерство на вътрешните работи не дават повече информация, допуска се, че в акцията взе участие и европрокуратурата.

Междувременно малко преди 21:30 часа Министерство на вътрешните работи изтри от уеб страницата си известието за акцията.

Пред дома на Бойко Борисов в Банкя се събраха симпатизанти и деятели на ГЕРБ. Според председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова претърсването в дома на Борисов е почнало без наличието на адвокато му Менко Менков. Атанасова упрекна Министерство на вътрешните работи и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че популяризират подправени вести.

Опозицията упреква ръководещите в полицейщина и нарушение на съществени права.

Според Атанасова акцията е принуда против опозицията.

Прокуратурата не разполага с друга информация, с изключение на тази в медиите, за акцията против някогашния министър ръководител Бойко Борисов.

Това сподели пред БНР говорителката на основния прокурор Сийка Милева: Съгласно българското законодателство, когато се правят дейности по следствие по необходимост, същите следва да бъдат докладвани в период до 24 часа на Прокуратурата. Ако ние бъдем известени за такива дейности, ще уведомим българското общество. Това, което обаче зная от медиите е, че се касае за европейски средства и следва да се обърнете към Европейската прокуратура ".

Това има темперамент на принуда, съобщи пред Би Ти Ви някогашният вицепремиер Томислав Дончев, който дружно с още доста членове на ГЕРБ е в Банкя пред дома на Бойко Борисов.

Бившият външен министър Даниел Митов изрази дълбоки подозрения, че полицейската акция има нещо общо с европейската прокуратура, чиято ръководителка Лаура Кьовеши заяви през вчерашния ден в София, че в ръководената от нея институция са постъпили рекордни за Евросъюза над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в България.

" В 20.00 часа, служители на реда без коли, цивилни, които правят обиск без наличие на юрист е по-скоро Гестапо, в сравнение с каквото и да било друго ", уточни Даниел Митов.

Премиерът Кирил Петков на няколко пъти беше поканен в Народното събрание, вместо това изпрати полиция в дома на водача на позицията Бойко Борисов. Това има темперамент на политическа принуда ", разяснява Томислав Дончев.

" Обаждат се от цялата страна и се готвим за митинги. Вече сме уведомили управлението на Европейската национална партия за протичащото се, измежду които Доналд Туск, Антонио Лопес и др ", сподели от своя страна Никола Николов. Той посочи, че Менда Стоянова и Владислав Горанов са си в домовете си и никой не ги е арестувал. В дома на Арнаудова има обиск, разясни още той.

Адвокат Менко Менков съобщи, че е осъществено претършуване в дома на Борисов, само че нищо не конфискувано. Претърсването е осъществено без глоба от съда, сподели Менков и посочи, че в границите на 24 часа съдът би трябвало да утвърди дейностите на полицията или да не ги утвърди, както и да бъде известена прокуратурата.

Досъдебното произвеждане е формирано на 17 март, сподели юристът, като добави, че не е ясно защо. Според него Борисов е арестуван за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи.

Междувременно някогашната председателка на бюджетната комисия е декларирала, представена от Българска национална телевизия, че е в дома си, само че е отказала коментар.

Засега няма публични изказвания от страна на Министерство на вътрешните работи или от държавното управление.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР