В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската

...
В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската
Коментари Харесай

Съветът за върховенство на правото отчете: Започна изпълнение на мерките по препоръките на ЕК


В ход е осъществяване на ограниченията по отправените от Европейската комисия рекомендации с третия годишен Доклад по отношение на върховенството на правото в Европейски Съюз за 2022 година, оповестиха от държавната осведомителна работа. 

Това регистрираха представители на разнообразни институции на второто съвещание на Съвета за използване на националния координационен механизъм за господство на правото, извършено през днешния ден в Министерството на правораздаването. Негови съпредседатели са министър Крум Зарков и представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, на съвещанието пристигнаха вицепремиерът Иван Демерджиев, ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, Галина Тонева от Върховен касационен съд, зам.-главният прокурор Даниела Машева, основният контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова, Антон Славчев от КПКОНПИ, основният секретар на Министерски съвет Красимир Божанов, представители на министерствата на финансите и на културата. Присъстваха и членове на Гражданския съвет.

От Висшия правосъден съвет (ВСС) показаха подхванатите дейности за привършване на оповестени състезания във Върховен касационен съд, административните и окръжни съдилища, както и своевременното насрочване на нови – да вземем за пример за апелативните съдилища. От Инспектората към Висш съдебен съвет бе регистрирано правенето на разбори по Кодекса за етично държание на магистратите. 

Акцент на съвещанието бе тематиката за медийния плурализъм и свободата на словото, както и нужни промени в наказателното и гражданското законодателство и други Всички оферти ще бъдат детайлно разисквани в междуведомствен формат с присъединяване на гражданския бранш, съответните решения ще се оферират на Съвета. В Народното събрание към този момент са и промени в Наказателен кодекс, свързани с обидата и клеветата против висши длъжностни лица.

Единодушно членовете на Съвета настояха министър Зарков да инициира промени в постановлението на Министерски съвет за неговото основаване, тъй че да бъде включен и представител на Висшия адвокатски съвет. „ С наслаждение ще извърша това решение! “, отговори министърът.

Конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за надзор и наблюдаване „ един над различен “ има огромна роля за събаряне на наблюдението над България от Европейска комисия, акцентира Крум Зарков. Оперативната активност би трябвало да продължи, тя е и в полза на българските жители, акцентира министърът. Утре ще се проведат диалози на техническо равнище сред Европейска комисия и българските институции за осъществяването на рекомендациите от втория годишен отчет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР