В Хелзинки, в чиито околности вероятно се намира някой от

...
В Хелзинки, в чиито околности вероятно се намира някой от
Коментари Харесай

Къде Дядо Коледа ще дойде на ски и къде - по бански?

В Хелзинки, в чиито покрайнини евентуално се намира някой от тайните му резиденции, температурите тези дни ще бъдат към нулата. Преди Коледа ще има и дъжд, и влажен сняг, само че на датата на самото Рождество ще бъде ясно, с температури малко над нулата и най-вече облачно и тъмно време.
Не е ясно какъв превоз би избрал брадатият дъртак.

Може би на Северния полюс към момента има задоволително мраз и сняг?
Според нашите критерии - да.
Според неговите - надали.
На самия полюс температурите тези дни варират от минус 20 до минус 25 градуса, а дългата полярна нощ продължава със слаб сняг. Тук старецът няма да има проблем с еленските впрягове.

Да идем доста по-на юг, където преди дни стартира астрономическото лято.
В Буенос Айрес, столицата на Аржентина, времето тези дни е като това у нас през месец май. Температурите са от 22 до 26, 28 градуса, а в следобедните часове се изливат освежителни летни дъждове с гръмотевици.
За самия ден на Коледа има късмет да бъде слънчево и без дъжд, с температури до 32 градуса.

Да се върнем малко на север, по-близо до екватора, в Рио де Жанейро.
Тук всеки ден, както и на Коледа, само че и до края на годината, ще има краткотрайни освежаващи дъждове след обед, а температурата ще бъде от 23 нощем до 27, 28 денем. Дори през нашето лято бихме нарекли това време "хладно ".
Няма ли някое по- "истинско " лято, където положителният дъртак би могъл да прави слънчева баня по време на работа?
Има, несъмнено!
Слънчевата Австралия.
Вярно, в крайбрежните градове, както на юг, по този начин и в тропичния север, температурите ще бъдат от 20-22 до 30 градуса, само че навътре в страната ще бъде изсъхнало и с по-високи дневни стойности - до 35 градуса.
А Антарктида? Там сега е средата на дългия няколко седмици до 6 месеца летен ден.
Прелитайки над станциите на полярните откриватели, Дядо Коледа би се чувствал като вкъщи си.
На южния полюс сега е...като на Северния, единствено че там слънцето обикаля небосклона за 24 часа на 22-23 градуса над хоризонта и ще залезе едвам след 3 месеца.
Температурата е сред минус 22 и минус 25 градуса, макар, че е условно лято.
Има и по-студени места навътре в Австралия, като станцията Восток, да вземем за пример. Там на Коледа е към минус 40 градуса. Една естествена лятна температура за континента и евентуално желано място за бъдеща резиденция на положителния дъртак: такива температури той помни в положителните остарели времена на Северния полюс, само че в този момент това се случва напълно рядко.
Да се върнем още веднъж на север, към Европа и Америка, само че преди този момент да се отбием на едно в действителност слънчево място.
Индийският курорт Гоа. Там температурите непрекъснато са към 30 градуса все още: през деня до 32, нощем до към 24, само че не под 23. И всеки ден, включително на Коледа - нито едно облаче на небето, слънчево от изгрев до залез и ясно през нощта. Не са малко такива места на Земята, само че както видяхме и в Рио и Буенос Айрес чистите слънчеви дни в този сезон са изключение.

В Европа дядо Коледа ще бъде посрещнат от преобладаващо по-топло време от нормалното. Да, не е като в тропиците, за жалост, само че температурите варират сред 5-6 и 10-12 градуса над естествените за края на декември в по-голямата част от континента.
В София температурите са от към нула нощем до 7-8 градуса над нулата денем. Тук-там на запад може да го посрещнат и утринни мъгли, само че сняг - единствено на североизток и в Русия, където към този момент положителният дъртак няма работа, защото там работи сътрудника му дядо Мраз, освен това след седмица, на Нова година.

За разлика от доста меката Евроколеда, над Северна Америка са струпани всички ударни сили, които зимата е съумяла да активизира.
По Коледа в съвсем половината американски щати и дневните температури ще са негативни, а в централните северни щати ще бъде даже към и под минус двадесет.
Вярно, сняг - единствено на североизток и то не изключително доста, само че Съединени американски щати и изключително Канада сега се "радват " на една класическа свирепа зима.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР