В Хелзинки смятат, че кандидатурата на страната за членство в

...
В Хелзинки смятат, че кандидатурата на страната за членство в
Коментари Харесай

Финландия вижда кандидатурата си за НАТО и отделно от Швеция

В Хелзинки считат, че кандидатурата на страната за участие в НАТО може да бъде прегледана без кандидатурата на Швеция. Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто съобщи пред локалното издание Yle, че ще би трябвало да се реши обстановката, в случай че се окаже, че кандидатурата на Швеция за участие в алианса не напредва.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Швеция не трябва да чака Турция да поддържа кандидатурата ѝ за участие в НАТО.

Проучване в Туитър на Анадолската организация демонстрира, че 92,5 % от интервюираните споделят " не " на утвърждение от страна на Турция за кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО, оповестява организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Общо 50 155 души са взели участие в 24-часовата анкета с въпрос: " Смятате ли, че Турция би трябвало да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО? ", като доста от тях са споделили възгледите си и в коментарната секция към допитването.

Проучването е извършено, откакто в Швеция беше изгорено копие от Корана и беше позволена проява на поддръжници на терористичната група Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва Анадолската организация.

Турция осъди обстоятелството, че Расмус Палудан, водач на датската крайнодясна " Страм Курс " ( " Твърда линия " ), получи позволение от шведското държавно управление да изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм в събота.

В отговор на това Анкара анулира идното посещаване на шведския министър на защитата Пол Йонсон в Турция.

Турция също по този начин осъди разрешението на Швеция за осъществяване на проява на кюрдски организации в столицата Стокхолм.

Миналата седмица Турция прикани Швеция да предприеме ограничения против терористичните групировки след проява в Стокхолм, в която кюрдски стачкуващи обесиха плашило на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и по-късно разгласиха в обществените мрежи фрагменти от провокацията дружно със закани против Турция и Ердоган, припомня организацията.

Швеция и Финландия публично подадоха молба за присъединение към НАТО през май предходната година - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари. Общата граница сред Русия и Финландия е дълга 1271,8 км, до момента в който Швеция няма такава.

Но Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, изрази възражения, обвинявайки двете страни, че толерират и даже поддържат терористични групировки, в това число ПКК и така наречен Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която Анкара упреква за несполучливия опит за прелом през 2016 година

През юни предходната година Турция и двете скандинавски страни подписаха меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид, с който се ангажираха да отговорят на законните безпокойства на Анкара по отношение на сигурността, проправяйки пътя към възможното им участие в алианса, отбелязва Анадолската организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР