В Хасково откриха новия градски парк, който ще носи името

...
В Хасково откриха новия градски парк, който ще носи името
Коментари Харесай

В Хасково бе открит новият парк „Десети пехотен родопски полк“

В Хасково откриха новия градски парк, който ще носи името „ Десети пехотен родопски полк “ . Той бе построен върху близо 50 декара занемарени терени от тогавашните казарми.

„ Направихме по този начин, че в сърцето на града, в естетика, да съществуват и историческото минало, и бъдещето “, сподели в словото си кметът на Община Хасково Станислав Дечев.

Бившият боен терен е възложен от страната , а през 2020 година тогавашното държавно управление отпусна 3 900 000 лв. за построяването на парка .

 Парк „ 10 Пехотен родопски полк “.
Парк „ 10 Пехотен родопски полк “. Снимка: Община Хасково

В парка е ситуиран и военният монумент на Десети пехотен родопски полк . Монументът е приключен през 1929 година по план на арх. Джангозов. В годините на социализма остава прикрит зад казармените зидове . По това време за героизма на Десети родопски полк не се приказва.

След рухването на режима, следват години на съсипия. През 2013 година по самодейност на Граждански предприемчив комитет от Хасково, монументът е реставриран . 10 години по-късно на 26 март 2023 година паметникът на славните родопци е централна фигура в новия парк на Хасково.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР