В Хага започна процесът срещу държава, извършила военни престъпления. Тази

...
В Хага започна процесът срещу държава, извършила военни престъпления. Тази
Коментари Харесай

Удар за НАТО, откъдето не очакваха: Съдят Израел в Хага

В Хага стартира процесът против страна, направила военни закононарушения. Тази страна се назовава Израел. И заведе делото против нея една от страните от БРИКС. Какво следва от този казус? Най-малкото намаляване до цялостно изтощение на интернационалния „ стражар ” и „ хегемон ” – Съединени американски щати.

Чували сме толкоз доста за Хага, за същия този интернационален съд, който би трябвало да се занимава с военните закононарушения. Съдът въпреки всичко стартира, показателен, алегорично значим развой за войната и геноцида. Но въобще друг, за който сме чували толкоз доста. Южноафриканската република (!) заведе дело в интернационалния съд против Израел (!!), като предмет на процеса би трябвало да бъде геноцидът, който израелците правят по време на актуалната война.

Изслушванията в Международния съд на Организация на обединените нации в Хага започнаха на 11 януари. В първия ден се изричат представители на ищеца, на идващия ден ще приказва ответникът. Южна Африка изисква „ изключителни ограничения “ от интернационалния съд и показва, че Организация на обединените нации би трябвало да спре военните интервенции в Палестина, до момента в който искът се преглежда всъщност.

Аргументите, които представителите на Южна Африка и техните съдружници са изнесли и занапред ще излагат в съда, в действителност са безспорни. Броят на разрушените жилищни здания в Газа, броят на убитите цивилни (повече от 23 хиляди) и броят на вътрешно разселените лица, т.е. бежанците (2 милиона души, 85% от популацията на Газа), към този момент са избрани и оповестени. Вече бяха прочетени цитати от изявления на членове на Кнесета от ръководещата партия, призоваващи за опожаряване и цялостно заличаване на Газа.

Но няма късмет Израел да бъде наказан, войната да бъде спряна или изобщо да създадат нещо друго, с изключение на да си поговорят и всички го схващат.

Морално наказание и нищо повече

Ищците схващат това. Те обаче считат, че обжалването пред интернационален съд и необятното отразяване в пресата на протичащото се там към момента е доста значимо.

, тъй като всички закононарушения на Израел се назовават по име. Освен това им се дават точни и ясни правни дефиниции: това, което еврейската страна предизвиква на палестинците, е геноцид и апартейд. В Израел си разрешават да построяват своята политика, като възнамеряват унищожаването на цялостен народ, насилственото пренасяне на милиони хора, а също и дискриминирането на представителите на този народ в всекидневието.

На процедура имаме работа с отнемане на представителите на този народ от правата, които има „ титулната нация “, макар обстоятелството, че палестинците са не по-малко коренни поданици на своята земя от евреите.

Това е изцяло явно за всички, в това число и за израелците. И в този момент израелските политици схващат доста добре (и пишат в своите медии), че стъпката на Южна Африка към този момент е довела до спад в престижа на Израел и ще става още по-лошо.

Нищо чудно: незабавно след началото на процеса, финландските музиканти желаеха на Израел да бъде неразрешено да взе участие в Евровизия, защото е страна, отговорна за очевидни и явни военни закононарушения, не може да взе участие там. Нищо няма да излезе от финландската самодейност, тъй като Евровизия е европейско съревнование и Европа прави каквото желае Брюксел, а в Брюксел вършат каквото им кажат от Вашингтон.

Други интернационалните начинания за оказване на напън върху Израел - да вземем за пример отстраняването на израелския тим от интернационалните надпревари по хокей - няма да имат никакво значение.

Дори фактът, че правосъдният иск на Южна Африка против Израел беше подсилен от един от членовете на Кнесета, комунистът Офер Касиф, няма да има никакво значение.

- сподели той.

Е, Касиф съдейки по всичко, очевидно ще бъде подложен на импийчмънт и ще престане да бъде народен представител.

Израел всъщност е недостижим от интернационалното право и уязвим единствено за морално наказание – до момента в който е защитаван от Съединените щати, т.е. до момента в който политиката на Съединени американски щати в Близкия изток е в сходство с еврейското лоби.

Във Вашингтон приказват за това без никакво съмнение: Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, съобщи, че Вашингтон счита правосъдния иск за Звучи като „ нямате способи против Костя Сапрыкин “/фраза от паметен руски филм – б.пр./ и нищо друго. Наистина, какви „ незабавни ограничения ” могат да бъдат взети против два самолетоносача?



Брилянтна изолираност

Въпреки това, с изключение на „ първо “, има и едно доста значимо (и, меко казано, неприятно освен за Израел, само че и за самите Съединени щати).

Искът на Южна Африка е публично подсилен от редица страни, в това число Турция, Йордания, Бразилия и Колумбия.

От избрана позиция към този момент може да се каже, че правосъдният развой против Израел разцепи НАТО – и страната с втората най-мощна войска в алианса се опълчва на политиката на Съединени американски щати.

От избрана позиция може да се каже, че две от петте най-важни страни от БРИКС се опълчиха на Израел - и затова на американската политика в Близкия изток.

В обстановка, в която БРИКС се усили с още пет страни, в това число такива съседи на Израел като Египет и Саудитска Арабия, можем да кажем, че пред очите ни се прави преразпределение на въздействието в Близкия изток. Израел наподобява печели на бойното поле („ наподобява “ - тъй като в това време е замесен във война на още няколко фронта), само че в това време губи остатъците от въздействие в района и всички вероятности да го възвърне в миналото.

Да, Израел няма да спре военните закононарушения заради морално наказание. Но това морално наказание го оставя в " блестяща изолираност " дружно с неговите американски господари и техните марионетки.

Самият Израел към този момент прелестно схваща, че без да броим Съединени американски щати, в случай че погледнете, съвсем целият свят е срещу него.

Разбира се, не е толкоз просто. Израел към този момент инструктира своите посолства в разнообразни страни да създадат подобаващи изказвания, с цел да трансформират интернационалното публично мнение:

Всички схващат, че няма да има такива изказвания.

И какво следва: какво общо има Украйна с това?

Сегашният развой в Хага ще бъде от огромно значение за интернационалните връзки, макар че от него няма да се случи съвсем нищо. Израел няма да спре да прави това, което прави. Никой няма да го накара да спре. И който се опита да се наложи, ще се натъкне на това, на което всички постоянно се натъкват, когато се пробват да призоват тази страна към ред - твърдата опозиция от страна на Съединените щати.

Отговорът на въпроса за какво израелците са толкоз нагли е прочут на всички и е доста елементарен: тъй като Америка към този момент им е изпратила на помощ два самолетоносача и голяма купчина оръжия и в случай че би трябвало, ще изпрати още. Така нищо не може да се направи на Израел. Две значими неща обаче въпреки всичко ще се случат.

Бомбата, която американските водачи заложиха за своите политики, ще избухне. Байдън постави огромни старания да приравни „ Путин и Хамас “, т.е. руснаци и палестинци, в общественото пространство. Това означаваше, че той приравни евреите и украинците един към различен - и в този момент Израел е виновен в Хага за военни закононарушения. А Съединените щати не престават обезверено да „ поддържат Украйна “.

Съдът в Хага няма да може да се снабди с никакъв резултат, никакви дейности от Израел. Съдът в Хага ще потвърди, че в действителност е изцяло безпомощен и ненужен орган. Добър единствено за шоу. В резултат на това светът ще направи едно просто умозаключение: в действителност няма повсеместен съд. Някаква правдивост е допустима единствено в връзките сред страни с идентична мощ. Иначе в този техен Запад, който е по-силен, той е и прав.

Следователно светът ще стане още по-малко обединен, в сравнение с е в този момент. Още повече разграничен на сфери на въздействие на „ държавите-цивилизации “.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР