В групата от 2020 до 2021 г. количеството на пренос

...
В групата от 2020 до 2021 г. количеството на пренос
Коментари Харесай

Томас Арнолднер, A1 Group: Инвестираме над 100 млн. евро в инфраструктура средно за година в България

В групата от 2020 до 2021 година количеството на транспорт на данни се e нараснало с 29%. Засилваме дейностите в региона на киберсигурността със или без войната в Украйна. Миналата година за първи път успяхме да понижим въглеродните ни излъчвания с 20%. Визитка: Томас Арнолднер има дълготраен опит в телекомуникационния бранш. От септември 2018 година той заема поста на основен изпълнителен шеф в A1 Telekom Austria Group, компанията майка на " А1 България ". Преди това в продължение на една година е бил член на борда на шефовете на T-Systems Austria. Кариерата му пък стартира през 2003 година в Alcatel Австрия, като 10 години по-късно към този момент оглавява компанията. След като Nokia придобива към този момент Alcatel-Lucent в продължение на една година Арнолднер дава отговор и за експанзията на бизнеса в Европа. Рафаела Ортнер поема управлението на ESG екипа на A1 Group през октомври 2020 година Една от задачите, които си слагат тя и екипа е реализиране на въглеродна индиферентност на компанията до 2030 година След Австрия, България е вторият по величина пазар на база доходи за групата. Коя услуга е налична в Австрия, само че към момента не налична в България и планирате да лансирате?
Томас Арнолднер: Гордеем се с българския си оператор, той е новаторски и непрестанно пораства. Драстично и то позитивно се промени и пазарното усещане на марката. Портфолиото от услуги е доста богато и се приближава до това, което предлагаме в Австрия, което е огромно достижение. Преди години операторът ни в България стартира от доста друга пазарна позиция от нашата. В Австрия имаме над 100 годишна история, огромна потребителска база и необятно портфолио. България съумя да навакса, а в последните години бележи сериозен растеж освен по доходи, само че и във връзка с разнообразието на артикули и услуги. Нещо повече, в България имаме услуги, които можем да лансираме в Австрия, да вземем за пример финансовите. Пазарният ни метод е подобен - водач сме в сегмента на мобилните услуги, доста пораснахме във закрепените услуги. В цялата Група А1 България е водеща в ICT, което е огромно достижение - стартирайки от съвсем нула да се превърнеш в един от най-сериозните играчи в този конкурентен бранш.
Кога прогнозирате 5G да доближи цялостния си капацитет като скорост и предложение в България?
Т. А.: По отношение на разпространяването сме много напреднали, имаме 5G в съвсем всички обитаеми места с над 3000 индивида и скоро ще покрием по-голямата част от страната. Следващата стъпка би била да увеличим потенциала и след това ще стартираме да слагаме разнообразни приложения на база на технологията. Обикновено лишава към 10 години, с цел да се премине от една технология към друга - от 4G към 5G. Затова след 10 години чакам да имаме към този момент и 6G. Внедряването на тази технология лишава към 2-3 години, след това идва увеличението на потенциала и след 3-4 години се виждат резултатите от новото развиване на услугите.
Реклама Смятате ли, че 5G технологията е определяща за потребителите при избора на оператор? Мислите ли, че потребителите виждат осезаема разлика?
Т.А.: Това е едно от провокациите, с които се сблъскваме в промишлеността, да създадем мигрирането от една технология в друга, без да се усети от потребителите. С 5G ние фрапантно намалихме забавянето (латентността) в мрежата. Ще може да увеличим броя на устройствата, които мрежата може да поддържа, намалихме доста потреблението на сила, освен за мрежата, само че и за устройствата. Това е платформа, която разрешава да се основат напълно нови услуги, някои от които към този момент са внедрени и други, които даже не можем да си представим.
Може ли да чакаме повишение на цените при телеком услугите?
Т.А.: В пандемията показахме, че нашите услуги са основополагащи и съответстващи. Само да си представим по какъв начин коронавирус можеше да ни засегне, в случай че не съществуваше цифровата ни инфраструктура. Последствията щяха да бъдат доста по-сериозни. С всички наши услуги, в които сме вложили през годините, допринесохме да преминем по-леко през рецесията. Влагаме в България над 100 милиона евро в инфраструктура приблизително за година, което е забележителна инвестиция. Трябва да вършим тези вложения, тъй като натискът върху инфраструктурата ни непрекъснато се усилва. В Групата от 2020 до 2021 година изходящият транспорт на данни се e нараснал с 29%.

Исторически телеком услугите постоянно са били устойчиви на инфлацията на другите пазари. Въпреки това, ние сме доста наранени от покачването на цените, имаме към 100 милиона разноски за електрическа енергия в Групата за предходната година. Можете да си визиите какво значи за нас това неколкократно нарастване на цените. На всеки един от пазарите си би трябвало да се приспособяваме към тези условия и да запазим равнищата на вложенията си.
Събирате голямо количество данни за потребителите. След началото на войната в Украйна, предприехте ли по-сериозни ограничения за отбраната им?
Т.А.: Работим от ден на ден в региона на киберсигурността със или без тази война. Истина е, че някои типове офанзиви се усилиха по време на войната, само че оттатък това има непрекъсната потребност да продължим да влагаме в тази посока. Това е като игра на котка и мишка, атакуващите развиват нови способи, да вземем за пример стартират да употребяват AI (изкуствен интелект), усилват се офанзивите, в които нападателите освен разкриптират данните, само че ги и продават. Адаптираме се към новите способи и одобряваме, че постоянно се пробват да ни нападат, така наречен " политика на нулево доверие " - не имаме вяра на нито едно устройство и всяко одобряваме като нападатели, с цел да сме сигурни, че имаме най-високо равнище на сигурност.
Реклама Нуждите на държавните управления от киберсигурност ли са най-големият мотор за вложенията в ICT?
Т.А.: Това е един от многото мотори. Нуждата от киберсигурност се ускорява доста на всички места, офанзивите се усилват и се трансформират непрекъснато. Това е асиметрична битка, тъй като една отворена врата за пробив е задоволителна за нападателя да компрометира цялата инфраструктурата. Друг сериозен мотор да вземем за пример е IoT (Internet of Thing) - през 2025 година се чака да има над 70 милиарда устройства световно, които ще бъдат свързани. IoT, облачните услуги, новите благоприятни условия, с помощта на 5G, движат потребителите и най-много бизнеса. Когато приказваме за цифровизация, имаме поради комбинацията сред съгласуваност и ICT услуги, която единствено един телеком може да предложи и по тази причина А1 България съумя по този начин сполучливо да се наложи като сериозен ICT състезател.
В каква посока мислите, че ще бъде идната огромна иновация, която в това време би била рискова инвестиция, само че е неотложно да се случи?
Т.А.: Имаме революции в мрежата всяка година, тъй като нашият потенциал и преносът на данни се усилва с близо 30% на годишна база. Внедряваме нови технологии, минаваме от 4G към 5G. 5G технологията ни е доста напреднала в България и в Австрия. Започнахме да лансираме 5G в Словения, Хърватия и Северна Македония и това изисква доста вложения. Сериозно развиваме оптичната си мрежа в България и Австрия, където имаме да наваксваме. Постоянно създаваме нови услуги, включително във финансовата сфера. България е водеща в групата във връзка с наличие и ICT, където имаме още по-големи упоритости. Инвестираме в придобиването на една от водещите IT компании в България - СТЕМО и подобряваме портфолиото си. Виждаме, че идват революции, да вземем за пример метавърс, тя ще ни даде доста нови благоприятни условия за това по какъв начин да поддържаме връзка от разстояние.

Ще революционализира образованието да вземем за пример. Вместо да демонстрираме антични камъни на децата в музеите, ще може да им покажем симулация на това по какъв начин тъкмо хората са живели преди епохи. Може да водим диалог в метавърс, без да сме физически на едно място. [IZ(B1] За нас това значи, че мрежата ни ще бъде от голямо значение, тъй като всичко това би трябвало да се случва във висока резолюция, 360-градуса видео, в действително време, без закъснение. Трябва да построим мрежи, които да могат да се оправят с тези провокации.
Рафаела Ортнер, началник на ESG екипа на групата Фотограф: Daniel Hinterramskogler ESG съвременен термин ли е или нова корпоративна просвета за А1?
Т.А.: Приемаме ESG доста съществено. Да, имаше моменти, когато за доста компании тематиката за устойчивостта бе нещо, което би трябвало да направиш, тъй като е съвременно и е добър маркетинг. Но нещата се трансформираха. Виждаме огромно търсене да вършим бизнеса по резистентен метод. То идва от финансовите пазари, от потребителите, изключително от бизнес клиентите ни, има доста регулации, само че най-важното е, че нашите чиновници търсят отговори и желаят да схванат дали работят за резистентен и виновен бизнес. Виждаме това и при новите чиновници, които наемаме. Нашите екологични и финансови цели към този момент се приближават. Пътят е дълъг, само че имаме доста вътрешни начинания и към този момент се вижда, че има напредък. Например предходната година за първи път успяхме да понижим нашите въглеродни излъчвания с 20%. България доста оказа помощ за това. Рециклирахме и обновихме към този момент към 600 хиляди устройства, които другояче биха се трансформирали в замърсител. А1 България също подписа първия на пазара контракт за доставка на възобновима сила (Private PPA) на база фотоволтаична технология. Договорът е за 10 години за доставката на 20 хиляди мВтч зелена сила годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР