В графика ти има поне пет неизпълнени задачи, кошът с

...
В графика ти има поне пет неизпълнени задачи, кошът с
Коментари Харесай

Направи го днес: 5 съвета, с които ще спреш досадния навик да отлагаш всичко

В графика ти има най-малко пет неизпълнени задания, кошът с прането стои цялостен от няколко дни, а онази среща с приятелката ти, която трябваше да се случи през днешния ден, още веднъж беше планувана за някаква дата в бъдещето. Ти си полегнала на дивана и гледаш към този момент осми епизод от сантиментален сериал.  Ако се разпознаваш в тези редове, ти си експерт в отлагането. 

Отлагането, известно още с по-научния термин “прокрастинация ” е сериозен проблем, пред който са изправени редица хора - някои в по-малка, други - в по-голяма степен. Има разлика сред елементарния мързел и прокрастинацията. Отлагането, с изключение на доста скучен табиет, е и механизъм за справяне с ежедневните проблеми, пред които се изправяме. 

Първо, дано проучим смисъла на отлагането. Думата идва от латинското “procrastinationem ”, което значи „ отсрочване от ден дневно “ или „ отсрочено до сутринта “.

Дори единствено от етимологията на думата може да си обясните какво значи прокрастинацията. Обикновено се показва като закъснение на нещата до последния миг или даже след крайния им период.

А в случай че би трябвало да дадем научната формулировка, то отлагането се разказва като “саморегулиращ се неуспех, при който хората непринудено, само че ирационално забавят съществени задания ”.

 отсрочване iStock

Различни проучвания се пробват да схванат аргументите за това събитие. Някои изследвания демонстрират, че отлагането хронично визира към 15%-20% от възрастните. Този брой се усилва доста при студентите, където към 80%-90% са отлагали до известна степен. И по този начин, какво кара хората да отсрочват?

Проучванията са разгледали всички типове фактори, които биха могли да допринесат за отлагането. Ще забележите, че нито един от тези фактори не свързва отлагането с мързел. Те включват личностни черти, стилове на взимане на решения, времеви вероятности, прочувствена регулация и даже биологични фактори.

 отсрочване iStock

Каквато и да е повода за отлагането ви обаче, методите за справяне работят за всеки. Дори да не съумеете да изкорените отлагането незабавно, не спирайте да пробвате.

В галерията ни може да получите пет съвета за премахване на този нездравословен табиет.
 5 съвета, с които ще спреш досадния табиет да отлагаш всичко  5 съвета, с които ще спреш досадния табиет да отлагаш всичко  5 съвета, с които ще спреш досадния табиет да отлагаш всичко  5 съвета, с които ще спреш досадния табиет да отлагаш всичко
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР