В град Ямбол започва 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден

...
В град Ямбол започва 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден
Коментари Харесай

„Кукерландия“: Традицията оживява в Ямбол и Тунджа

В град Ямбол стартира 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “, един от най-цветните и предстоящи събития в културния календар на България . От през днешния ден до неделя градът ще бъде дом на над 3000 кукери, бабугери, джамалари и други маскирани участници, привличайки над 100 000 гости в търсене на развлечение, просвета и обичаи .

Организиран от общините Ямбол и Тунджа, фестивалът дава обещание богата стратегия , включваща карнавални дефилета, концерти, изложения и креативен работилници, които ще показват благосъстоянието на българските маскарадни обичаи и просвета. По думите на Диана Бончева от общинската дирекция „ Култура, спорт, юношески действия, туризъм и връзки с обществеността “, „ Кукерландия “ е повече от фестивал – това е празник на общността, който демонстрира силата и хубостта на българските традиции.

Събитията стартират с фолклорния празник „ Аз съм кукерче! “ , където над 200 деца ще имат опцията да се включат в празненствата и да се състезават в национални състезания. Това акцентира смисъла на приемствеността в културата – по какъв начин традициите се предават от потомство на потомство и по какъв начин фестивалът служи като мост сред предишното и бъдещето.

Официалното разкриване на „ Кукерландия “ ще се състои в петък, с кукерско шествие и концерт-спектакъл , в който ще вземат присъединяване изтъкнати български актьори. Кулминацията на фестивала идва през уикенда със спортните дефилета на маскарадните групи от цялата страна, които ще бъдат оценени от жури с висок престиж в региона на фолклора и етнографията.

Сред специфичните посетители на фестивала ще бъде и Ути Бъчваров с неговото кулинарно шоу „ Свинско с винско по кукерски “ , което прибавя вкусна нотка към празничните дни. Ямбол ще оживее със звуците на 33 000 хлопки, а градският парк ще се трансформира в „ Кукерград “, където посетителите могат да се потопят в атмосферата на фестивала.

„ Кукерландия “ не е просто събитие, това е празник на живата традиция , който показва благосъстоянието и разнообразието на българската просвета. Посетителите ще имат неповторимата опция да станат част от този несравним културен разговор сред предишното и сегашното и да се насладят на едно незабравимо странствуване в сърцето на българските традиции и обичаи .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР