В град Свищов започнаха провеждането на ускорени курсове по български

...
В град Свищов започнаха провеждането на ускорени курсове по български
Коментари Харесай

Украинските бежанци в Свищов започнаха курсове по български език

В град Свищов започнаха провеждането на ускорени курсове по български език за украинците, които са настанени там. Целта е по този метод възрастните да получат познания, които да им оказват помощ за по-лесното адаптиране в страната, както и при започването на работа. При децата обаче това е наложително изискване, с цел да стартират да посещават детска градина и учебно заведение.

14-годишната Вяра и 9-годишният Глеб са от село Заря, Одеска област, където живеят доста бесарабски българи. Затова и двамата добре схващат и приказват български език, само че не познават граматиката.

" Аз съм от село Заря ", споделя Глеб.

На български език го учат родителите му.

" Аз желая тук да науча целия български, желая на учебно заведение да вървя ", споделя още момчето.

" В нашето село всички знаят български език. Искам да науча български език и да се изучавам тук ", споделя и Вера и споделя, че желае да върви на учебно заведение тук.

Преди обаче да могат да стартират да посещават детска градина и учебни заведения Вяра, Глеб и останалите украински деца, ще посещават интензивни курсове по български всеки ден, които са проведени в Центъра за социална поддръжка.

" В началото ще се срещнем, ще научим българската писменост, ще научим за фамилията, за учебното заведение, за детската градина, по какъв начин прекарват времето си, с цел да можем да ги подготвим, вероятно да влязат в класни стаи. Децата са на друга възраст от 5 до 15 години имаме, съобразено е с образователни материали, само че ще бъде по-достъпно поднесено, с цел да може по- бързо и елементарно да усвоят материала ", споделя Искра Гайдарова от Център за социална подкрепа-Свищов.

Заедно с децата курс по български език посещават и доста от възрастните, които желаят да се устроят в Свищов и да стартират работа там.

" Искаме да го познаваме по-хубаво, с цел да може да беседваме без проблеми, да споделяме с хората, да се разбираме. Искаме да се опитаме тук да се устроим, доста ни се нрави България, доста ни е родно ", споделя Мария Нейкова.

" Този курс ще продължи дотогава, до когато има такава нужда. Ще забележим във времето с каква активност ще се организира, какви са темповете на проучване. Целта е те елементарно да се приспособяват към нашите условия на живот, да могат да влязат децата и учениците в детските градини и учебните заведения, да могат възрастните независимо да се оправят ", осведоми Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов.

" Подготвила съм един учебник за чужденци, който стартира с обикновената тематика за запознанство, връзка с други хора, работа. Елементарните познания, с цел да могат да споделят с българи, да могат сами в обществото към този момент сами да се оправят ", споделя Галя Рошелова – преподавател на български език.

В Свищов към този момент са настанени над 130 украинци в обществените центрове, частни домове и хотели, както и в базата на Стопанска академия.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР