В град Рахат в Негев беше открита 1200-годишна джамия -

...
В град Рахат в Негев беше открита 1200-годишна джамия -
Коментари Харесай

Откриха джамия на 1200 години

В град Рахат в Негев беше открита 1200-годишна джамия - една от най-ранните известни джамии в света - от времето на прехода от християнството към исляма, което в земите на Израел става през VII до IX век сл. Хр.

Джамията е втората по рода си в региона, съобщи особено за Българска телеграфна агенция израелската организация ТПС, като напомня, че предходната сходна джамия е открита през 2019 година при разкопки, извършени от Израелския орган за антики (IAA), които хвърлят светлина върху началото на исляма в Южния Левант.

Луксозно имение и рядко срещана селска джамия бяха инцидентна находка при огромни археологически разкопки, извършени от IAA, преди строителство на нов квартал в бедуинския град Рахат. Разкопките дават артефакти за постепенния преход от християнството към исляма, който се е осъществил през VII до IX век сл. Хр.

Разкопките, ръководени от Орен Шмуели, доктор Елена Коган-Зехави и доктор Ное Давид Михаел от името на IAA, разкриха здания с християнски и ранно-ислямски характерности в непосредствена непосредственост една до друга.

„ Открихме селска къща от византийския интервал, която явно е била дом на християни, занимаващи се със земеделие, и включва укрепена кула и пространства със здрави стени, обграждащи вътрешен двор. На близкия рид открихме, че е имало огромно имение, издигнато по напълно друг метод - то е построено към 100 години по-късно, към края на VII до IX век сл. Хр. - ранния ислямски интервал ", споделиха археолозите.

uncovers rare early in Negev

— Arab News (@arabnews)
Сградите на имението, явно издигнато от мюсюлмани, съставляват редици от стаи около огромни открити дворове. Много от покритите с глина фурни, открити в стаите и дворовете, евентуално са били употребявани за подготвяне на храна. Стените на постройките са били относително тънки, явно от кирпич и не са оживели.

Ранната селска джамия, първата открита по рода си, открита наоколо през 2019 година, даде доказателство за жителите на покрайнината.

При последните разкопки археолозите бяха сюрпризирани да открият още една селска джамия, датираща от VII или VIII век сл. Хр. Джамията включва квадратно помещение със стена, обърната към Мека, свещения град на исляма (Кибла). Михраб - ниша с формата на полукръг, е ситуирана централно на южната стена. Тези неповторими архитектурни особености демонстрират, че постройката е била употребена като джамия. Джамията е обособена независима постройка и може да е била употребена от няколко десетки мюсюлмани, най-вероятно локални поданици.

Джамията се намира на към 400 метра южно от първокласното имение, издигнато към централен двор и включващо зали с каменна настилка - някои, покрити с мрамор, и стени със фрески в алено и жълто. За благосъстоянието на жителите свидетелстват откритите в къщата части от фини сервизи и стъклени съдове, някои украсени с рисунки на растения и животни.

Археолозите споделиха, че „ доказателствата от всички обекти на разкопките, събрани до момента: жилищата, молитвените домове, фурните и приборите, хвърлят светлина върху началото на историческия развой в северен Негев при навлизането на новата вяра – религията на исляма и новото ръководство и просвета в района. Те последователно се откриват, като наследяват по-ранното византийско ръководство и християнската вяра, която доминира по тези земи в продължение на епохи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР