В град Арциз, Одеска област, Украйна, ще бъде проведена акция

...
В град Арциз, Одеска област, Украйна, ще бъде проведена акция
Коментари Харесай

Българите в Украйна си строят двойник на Голямата базилика

В град Арциз, Одеска област, Украйна, ще бъде извършена акция по разчистване строящ се църковен комплекс, който е умалено копие на Голямата базилика в Плиска. Около 50 представители от Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна ” и Българският юношески клуб „ Актив ” ще се включат в доброволческата акция по покана на основателя и куратора на градежа отец Генадий. Тази самодейност е част от мероприятията, проведени във връзка Деня на бесарабските българи, който обичайно се отбелязва на 29 октомври. Това оповестиха от Портала за българите в Украйна. „ Тази година отбелязването на Деня на бесарабските българи има малко по-друг формат. Историята на този празник ни води в далечната 1938 година, когато в България тържествено е маркирана 100-годишнината на Спасо-Преображенския събор в Болград. Именно тогава се ражда концепцията 29 октомври (16-и по остарял стил) да се празнува като Ден на бесарабските българи”, уточни Юрий Граматик, президент на Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна”.

„ С този акт се отдава дължимото почитание на присъединяване им в битките за националното и културно възобновление на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година. Заедно с младото потомство от Български юношески клуб „ Актив “ взехме решение да се включим в почистването на територията бъдещата базилика и да помогнем с преместването на строителни материали. Наистина това е значим план за нашата нематериалност тук и този храм ще играе значима роля и за идващите генерации българи в Украйна. Приобщаването на младите към тази акция е метод да ги научим да правят оценка нашата религия и нейната роля в запазването на българщина в Бесарабия “, добави той.

По мотив Деня на бесарабските българи и Деня на националните будители в Генералното консулство на Република България бе проведено тържествено мероприятие, в границите на което бяха раздадени награди и почетни грамоти на учители от Одеска област със заслуги в образованието по български език и с просветителска роля за съхраняването и опазването на българския дух през годините. За гостите бе организаран концерт с присъединяване на солисти, танцовите сформира „ Български сърца “ (Конгрес на българите в Украйна) и „ Лудо-Младо “ (Български юношески клуб „ Актив “) и актьорите на Одеския български трагичен спектакъл към Конгреса на българите в Украйна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР