В град Априлци днес отбелязват 147 години от Новоселското въстание,

...
В град Априлци днес отбелязват 147 години от Новоселското въстание,
Коментари Харесай

Априлци отбелязва Новоселското въстание, част от Априлската епопея

В град Априлци през днешния ден означават 147 години от Новоселското въстание , което е част от епопеята на Априлското въстание.

Вечерта президентът Румен Радев ще одобри почетен строй от военнослужещи. Честването ще приключи с тържествена инспекция и заря, оповестява БНР.

Новоселското въстание избухва на 2 май 1876 година с оповестяването на Новоселската република, само че девет дни по-късно е свиреп потушено.

Събитията във връзка годишнината от въстанието ще стартират в 15.00 ч. с възпоменателна гала по поднасяне на венци в памет на починалите в местността " Черен монумент " , кв. " Зла река ". След това на площад " Априлско въстание " в кв. " Ново село " доброволци от Националното сдружение традиция ще пресъздадат с историческа възстановка оповестяването на Новоселското въстание.

От 17.30 ч. на площада стартира концерт с присъединяване на Гвардейски внушителен духов оркестър и Представителен отбор на въоръжените сили с рецитал на възпитаници от Априлци.

От 20:00 часа е тържествената заря-проверка. Държавният глава Румен Радев ще уважи починалите в Новоселското въстание и ще произнесе слово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР