В горните слоеве на атмосферата над Северния полюс експертите са

...
В горните слоеве на атмосферата над Северния полюс експертите са
Коментари Харесай

Учени от САЩ: Огромен леден вихър от Северния полюс носи глобално застудяване тази зима!

В горните пластове на атмосферата над Северния полюс специалистите са забелязали бързо разрастващ се ураган от леден въздух, който може да донесе мощни студове в Съединени американски щати, Северна Европа и Източна Азия.

Очаква се съществено захлаждане и мощни снеговалежи, оповестяват международните издания, базирайки се на Nature Climate Change.

Завихрянето единствено по себе си е общоприет феномен. Този път обаче експертите са сюрпризирани от придвижването му. Възможно е в близко бъдеще вихърът да бъде разграничен на две елементи.

Учените свързват странното му държание с променения климат в Арктика, който е станал по-топъл. От септември до декември количеството ледена завивка е намаляло няколко пъти.

Полярният ураган съставлява област с ниско налягане, ситуирана в стратосферата и изпълнена със леден въздух. Когато струята въздух, която задържа вихъра, отслабва, зоната с ниско налягане се реалокира на юг. Тъй като ледът понижава, повече влага ще се придвижва във вътрешността към континентите. Тя ще се трансформира в сняг и заради тази причина се чакат снеговалежи. Съответно всичко това ще докара до захлаждане.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР