В голямата политическа игра в Украйна се завърна една от

...
В голямата политическа игра в Украйна се завърна една от
Коментари Харесай

Слаб ход с дамата: Медведчук се върна в голямата игра в Украйна

В огромната политическа игра в Украйна се завърна една от нейните многогодишни " дами " (дама като от играта шах, бел.р.) - Виктор Медведчук, началник на политическия съвет на украинската партия " Опозиционна платформа - За живот ", който беше трансфериран в Русия предходната есен в подмяна на бойци на батальон Азов (признат за терористичен в Руската федерация и забранен). Но той не се завърна напълно както прилича на политическа " шахматна фигура " от неговия сан - прекомерно нерешителен и срамежлив.

Изглежда, че даже самият Виктор Владимирович не е доста сигурен дали завръщането му към този момент се е състояло и в случай че да, дали си е коствало.

Ключовият откъс от програмната публикация на Виктор Медведчук, оповестена в Известия: „ Възниква въпросът: в случай че партията на мира и гражданския разговор не се вписва в някакъв тип народна власт, народна власт ли е това? И може би, с цел да спасят страната си, украинците би трябвало да стартират да построяват своя лична народна власт и да отворят своя цивилен разговор без западни куратори, резултатът от който е нездравословен и унищожителен ".

Само „ може би би трябвало да стартираме " или „ несъмнено би трябвало да стартираме “?

Малко по-нататък Медведчук, несъмнено, се поправя и приказва напълно ясно: „ Необходимо е да се сътвори политическо придвижване от тези, които не са се отказали, които не са се отказали от своите убеждения под боязън от гибел и затвор, които не желаят страната им да стане място за геополитически конфликти. Светът би трябвало да чуе такива хора, без значение по какъв начин Западът изисква монопол върху истината ".

Но, както споделяха в моето детство, „ първата дума е по-ценна от втората “. След като преглеждах публикацията на Виктор Медведчук няколко пъти, към момента не можех да се отърва от възприятието за подценяване.

Инициаторът на основаването на ново украинско политическо придвижване „ на тези, които не се отхвърлиха “ приказва доста, в детайли и вярно за към този момент „ писаното и пренаписаното “:

„ Русия почтено постави завършек на Студената война, само че Съединените щати, НАТО май не. Оказва се, че готвеното от нея обединяване със Запада не е на равни начала, а при условия на икономическо и политическо усвояване ".

„ Ако някой каже, че ще построи нов свят със съседите си, а просто прокарва своите ползи, без значение от каквото и да било, даже война, даже нуклеарна, тогава, явно, той няма да построи нищо ".

„ В самата Украйна от 1991 година има две страни – анти-Русия и Украйна като друга Русия. Едната не вижда себе си без Русия, другият не вижда себе си с Русия. "

Както споделих нагоре всичко е тъкмо. Но вярно от, да кажем, януари 2022 година През януари 2023 година обстановката е напълно друга.

Значителна част от тази „ страна “ в границите на Украйна, която „ не може да си показа себе си без Русия “, е, както в този момент е записано в Конституцията на Руската федерация, към този момент въобще не Украйна, а самата Русия. Какво мисли Виктор Медведчук за сходно развиване на събитията? От текста на публикацията му не могат да се вършат заключения в тази тенденция.

Вместо да преглежда сходни „ особености “, евентуалният водач (или най-малко основателят на създаването) на ново украинско политическо придвижване избира да приказва за световното:

" Студената война завърши с политическо решение за създаване на нов свят, където има няма войни. Ясно се вижда, че подобен свят не е издигнат, че сегашната международна политика се върна там, откъдето стартира разведряването ".

" И в този момент има единствено два изхода: да се плъзнете към международна война и нуклеарен спор или да започнете още веднъж процеса на разведряване, за което е належащо да се вземат поради ползите на всички страни. Но за това е належащо политически да се признае, че Русия има ползи, че те би трябвало да бъдат взети поради при построяването на ново разведряване ", продължава той.

И още веднъж вярно казано. Но до каква степен и под каква форма би трябвало да се вземат поради политическите ползи на Русия в Украйна? Вместо да обясни този извънредно забавен съответен противоречив въпрос, Виктор Медведчук продължава да приказва за световното и неоспоримо:

„ Украинският спор или ще се разрасне още повече, пренасяйки се в Европа и други страни, или ще бъде локализиран и решен... Но украинската партията на мира нито в Европа, нито в Съединени американски щати не жалят ".

Жалко, че не жалят. В това отношение съм изцяло склонен с Виктор Медведчук. Но в случай че " украинската партия на мира " твърди нещо, тогава не би трябвало ли първо ясно да формулира позицията си по основните съответни проблеми на днешния ден?

След като написах тези редове, си зададох въпроса за какво нападнах по този начин Виктор Медведчук? Отговарям: заради обстоятелството, че се отнасям съществено към Виктор Медведчук.

Фамилното име на този политик не е толкоз известно на съветските жители, колкото да вземем за пример фамилните имена Кравчук, Кучма, Тимошенко или Порошенко. Но в продължение на няколко десетилетия Медведчук играе основна роля в тайната страна на руско-украинските връзки.

Притежавайки доверието на Путин, от 2021 година той служи като „ мост “ сред публична Москва и киевския хайлайф. Решението на Зеленски да „ унищожи този мост “ – да упрекна Медведчук в държавна измяна – беше една от отправните точки за ескалацията на руско-украинския спор.

Тогава от устата на специалист, надълбоко потънал в украинската проблематика, чух необикновено звучаща в този миг прогноза за високата възможност от преден въоръжен конфликт сред двете страни.

С други думи, очаквате доста от фигура от калибъра на Медведчук. И когато тези упования не се оправдаят, известно неразбиране е неизбежно.

Но може би просто не можем да оценим целия мащаб на концепцията на евентуалния началник на " украинската партия на мира "? Като парещ последовател на бързото определяне на мир в Украйна (и освен в Украйна), аз в действителност се надявам на този втори вид.

Превод: СМ

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР