В голяма част от страната хората гласуват на балотаж на

...
В голяма част от страната хората гласуват на балотаж на
Коментари Харесай

Местни избори 2023: Гласуваме на балотаж

В огромна част от страната хората гласоподават на балотаж на локалните избори.

В 8 области бяха определени кметове още на първи тур (29 октомври) – в Бургас, Стара Загора, Перник, Ямбол, Враца, Монтана, Кърджали и Търговище. В София, Пловдив, Варна и останалите регионални градове не престават на втори тур през днешния ден. Общо би трябвало да се изберат 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. Балотаж за общински съветници няма.

Изборният ден стартира още веднъж тъкмо в 07:00 ч. и завършва в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че най-много с един час - до 21:00 ч.

Нужна е годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за издаване на персонална карта от съответния гласоподавател.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 гласоподаватели. Могат да гласоподават и са включени в изборните описи и тези гласоподаватели, които сред първия и втория тур са придобили изборни права, в това число навършващите 18 години към изборния ден. От описите са изключени тези, които са изгубили изборни права сред двата тура. Включени са, обаче гласоподавателите, които са подали заявки за гласоподаване по сегашен адрес. По същия метод, за гласоподаване с преносима Секционна изборна комисия нови заявки не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат готови на база подадените заявки за първи тур, само че там, където има включени в изборния лист по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде създаван.

Ще може да се гласоподава в 7250 секции в цялата страна. В чужбина няма да има гласоподаване и секции, както и на 29 октомври.

Този път, за разлика от първия тур, ще може да се гласоподава с изключение на с хартиена бюлетина и с машина.

Припомняме, че на 27 октомври след отчет на ДАНС и Председателски съвет в Народното събрание, Централната изборна комисия (ЦИК) организира изключително съвещание и взе решение, с което постанови да се спре машинният избор, като на първи тур се гласуваше единствено с хартиени бюлетини. На 30 октомври след незабавно съвещание Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на ЦИК и върна машините за гласоподаване на балотажа. В претекстовете си магистратите записаха, че решението на Комисията е незаконосъобразнo в частта за балотажа. На 1 ноември сполучливо завърши и процедурата по довереното създаване на софтуера за машините от специалисти към ЦИК. Това е софтуерът, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на балотажа. Софтуерът е заключен с ключ, формиран от три разнообразни пароли на трима от членовете на Комисията на преносим компютър на ЦИК. Никой различен, с изключение на членовете на Комисията, нямат достъп до ключа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР