В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез

...
В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез
Коментари Харесай

Проф. Асена Сербезова: Електронното здравеопазване ще доведе до изсветляване на дейностите в здравната система

В огромна част от лечебните заведения би трябвало да намерят инструментариума посредством повишение на цените на клиничните пътеки да отговорят на условието за по-високи заплати на медицинските експерти. Болничните завадения, които не съумеят да реализират такива заплати, само че по справедливи аргументи, ще се възползват от нарастване на клиничните пътеки, само че приблизително с към 15%. В никакъв случай изискванията за тях няма да станат по-лоши. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в предаването „ Неделя 150 " по БНР.

По думите й лечебните заведения, които не реализиран заплатите, заложени в Националния рамков контракт, ще получават 15% нарастване на цените на клиничните пътеки.

Според нея това е и една спомагателна стимулация на потребление на опциите на болничните мениджъри да могат да усъвършенстват своите разноски. „ Държавата задава посоката и би трябвало да обезпечи изискванията за труд на медицинските експерти, с цел да избират да останат в България за професионална реализация ", означи министър Сербезова.

Тя акцентира, че главният акцент в промяната са спомагателните 604 милиона лв. в бюджета за опазване на здравето. „ Досега няма нито един НРД, който да вкарва такова приблизително нарастване на стойностите на възнаграждение на дейностите и в извънболничната помощ - с 30%, както и в болничната приблизително с 25%. Увеличава се революционно и цената на услугите и на изпълнителите на здравна помощ. Част от всичко това са и заплатите ", уточни здравният министър.

Тя акцентира, че Министерството на здравеопазването би трябвало да помогне на изпитващите усложнения лечебни заведения и да се откри нужната методика, с цел да се основат условия за по-високи приходи.

Надзорният съвет на Здравната каса и УС на БЛС предлага от 1 август 25% нарастване на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които обезпечат заплата приблизително 2 000 лв. за доктор, 1500 лв. за здравна сестра и 910 лв. за санитар. „ Това е първа и доста значима стъпка към действителното обезпечаване на по-високи хонорари в бранша. Това е една от предпоставките и единствено един от механизмите да се увеличи качеството на предлаганите здравни услуги ", съобщи министър Сербезова.

Задържането на младите експерти обаче не е въпрос единствено на заплащане, акцентира тя. „ Това е и въпрос на политика в съответното болнично лечебно заведение, на трудова атмосфера и заслужено систематизиране на в допълнение материално стимулиране, въпрос на специализация. Това е част от една цялостна идея ", съобщи Асена Сербезова.

Електронното опазване на здравето съгласно нея ще докара до изсветляване на дейностите в здравната система и по-лесното им ръководство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР