В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на

...
В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на
Коментари Харесай

Haberturk: Какво иска „Газпром“ от Турция?


В огромния пазарлък сред Турция и Русия за цената на природния газ и размерът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят сериозно значими претенции. Руската компания Газпром желае Турция да продължи изтичащия през 2021 година контракт за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „ Боташ “. Но Газпром дава сигнал: той желае „ Боташ “ да поеме ангажимент за целия размер на газа, в това число този на частните компании, написа турския всекидневник Haberturk в материал, показан без редакторска интервенция.

Започнаха да се появяват някои детайлности от хода на договарянията сред „ Боташ “ и Газпром. Турция има две основни условия – преди всичко, цената на сровината и на второ, понижаване на количеството газ, което предстои на наложително пазаруване на основата на правилото „ вземи или заплати “.

В отговор на това Газпром, както се оповестява, подложи на разискване някои сериозно значими тематики. Компанията цели да резервира своята настояща релативно мощна позиция в търговията на газ с Турция. Газпром желае да възобнови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто период изтича. Едно от тях е обвързвано с доставката на газ по „ западния кулоар “. Срокът на съглашението за пазаруване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от размера се внася от частни компании, а втората – от Боташ.

Какво желае Газпром? Според надеждни източници, компанията желае да удължи това съглашение, само че дава сигнал, че Боташ би трябвало да поеме контракта за закупуване на 4 милиарда кубически метра, импортирани от частни компании.

Ще сметне ли Турция това условие за оправдано? На този стадий от договарянията няма явен отговор на този въпрос. Отговорите ще зародят в развиването на процеса.

Какво стои зад това условие? Източници обърнаха внимание на обстоятелството, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и означават във връзка с проектите на Газпром следното: „ Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. Газпром желае Боташ да поеме тези размери - " Газпром " доставя газ на частните компании и Боташ на друга цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия интервал, Газпром желае да работи с Боташ “.

Превод и редакция: Иван Христов, Агенция " Фокус "

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР