В годините, когато Коледата беше невъзможна, а центърът на празниците

...
В годините, когато Коледата беше невъзможна, а центърът на празниците
Коментари Харесай

Минало незабравимо! Ето какво гледахме някога по телевизията в новогодишната нощ

В годините, когато Коледата беше невъзможна, а центърът на празниците Нова година, най-дългочаканото събитие бяха лъскавите новогодишни шоу стратегии на Българската телевизия.

Тяхното начало води две години след старта на малкия екран у нас. Тогава стартира излъчването на приветственото новогодишно слово на Тодор Живков, поздравленията на Централната руска телевизия, както и развлекателна стратегия с най-известните ни актьори.

Така след всевъзможни ограничавания, по празниците страната поразхлабваше колана, пускаше банани и портокали по магазините и канеше наши и непознати реализатори да забавлява народа от синия екран на празничната софра.
Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Димитър Манчев, Васил Попов, Хиндо Касимов и още куп именити звезди развличаха феновете с в действителност смешни скечове и спектакли, които се разясниха дни наред. Те в сатирична форма поставяха наболели публични въпроси, за които беше немислимо да се приказва в прав текст.

За реализацията на празничничната телевизионна стратегия страната е отделяла големи суми. Най-скъпата от тях е коствала тогава 750 000 лв. (днешни 6 милиона!), а за присъединяване си всеки реализатор е взимал, колкото е била месечната заплата на един министър. Заснемането им е започвало след края на „ Златния орфей “ и завършвало часове преди настъпването на Новата година.

През тези години, преди една стратегия да бъде снимана публично във типа, в който да бъде излъчена, наложително е трябвало да бъде утвърдена от живописен съвет. В него са влизали членове от Комитета за радио и телевизия, Комитета за културата, от идеологическия съвет към Централен комитет на Българска комунистическа партия. Ако някои скечове от програмата не отговаряли на цензурата, те били изрязвани и отначало инсталирани.

Две са имената, на които изискуем тези незабравими спектакли – Хачо Бояджиев и Младен Младенов – Доктора. Светла им памет! И в случай че на Хачо силата му е в мюзикълите („ Криворазбраната цивлиация “-1975 година, “Зех тъ, Радке, зех тъ”-1977 г.) и обилните сюжети, то запазената марка на Доктора е разнообразна музика, разнообразни реализатори и къси скечове сред песните. Емблематични са режисираните от него стратегии “Експрес танго”, “Нощен експрес”, “Експрес под звездите”, “Експрес под дъгите”. А първото така наречен риалити шоу в България е излъчено в последния ден на 1982 година Това е 12 часовата новогодишната стратегия “Яйцето” по сюжет на Йордан Радичков. Започва сутринта и приключва съвсем до словото на Тодор Живков в среднощ. Авангардната продукция обаче е и най-одумваната през ония години като най-скучна и остава неразбрана от всеобщата аудитория.

Нова година е и времето, когато можеше да се промъкне и нещо западно. Баснословният бюджет за изработката на новогодишното шоу, е разрешавал да се канят и фамозни непознати артисти и артисти. Те са черешката на новогодишната торта. Така българите могат да видят настоящи за времето си реализатори като Прешъс Уилсън, Аманда Лиър, Том Джоунс, унгарците от „ Неотон фамилия “, „ Бони М “, че даже и рецитал на Лепа Брена. Някои идват по покана на малкия екран. Така е с момчетата от „ Шортс “, изпели шлагера „ Коман са ва “. Парчето остава известно и след години, само че не с истинското осъществяване, а с българо-френския кавър на Стефан Данаилов и Вероник Жано, част от новогодишната стратегия “Съзвездия’ 83”, който доста хора си тананикат и през днешния ден. Освен напора от непознати реализатори, в занимателните стратегии пеят и доста от нашите звезди.

Някой път обаче наши съседи като Мия Алексич и Любиша Самарджич са оставяли по-незабравими следи от тези на посетители, пристигнали оттатък океана. Кой не помни „ Дай, рибо, рибо, рибо, дай “? От всички стратегии обаче в челната ранглиста си остават осъществяванията на „ Иръпшъните “ отпред с Тодор Колев и бисери като „ Сто кила ракия давам, единствено да те притежавам… “. Кулминацията на празничната стратегия през годините е именитото занимателно предаване на малкия екран на Германска демократична република „ Шарено котле “ и нейният фамозен балет, което самоуверено може да назовем корекомът на развлекателните стратегии от соца.
Новогодишните шоупродукции са измежду най-хубавите мостри на телевизионното занимателно изкуство у нас. Те са толкоз неотразими и завладяващи, че през първите дни от годината хората със удовлетворение разискват излъчените порции смях и веселба по малкия екран, а някои скечове и осъществявания се помнят и до през днешния ден.

Статията е поместена в новогодишния брой на сп. BIOGRAPH
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР