В годината на политическите сътресения в Германия финансовият министър Олаф

...
В годината на политическите сътресения в Германия финансовият министър Олаф
Коментари Харесай

Най-големият съюзник на Меркел може да бъде най-голямата заплаха за нея

В годината на политическите разтърсвания в Германия финансовият министър Олаф Шолц изплува като неочакван победител.

С проевропейските си възгледи и наличие, социалдемократът усилва въздействието си, до момента в който немският канцлер Ангела Меркел се бори с съдружните си сътрудници за миграционната политика. 60-годишният Шолц изпревари Меркел като най-популярния политик в Германия, стоешком настрана и представяйки себе си като стабилизираща мощ по време на съдружната рецесия.

По отношение на държавния бюджет той е ястреб, сходно на предшественика си Волфганг Шойбле. Споделя и вижданията на Меркел за общи дейности с Франция, целящи да запазят цялостта на Европейския съюз. Това прави Шолц един от най-ценните съдружници на Ангела Меркел, само че също по този начин високият му рейтинг допуска, че в бъдеще той ще бъде претендент за канцлерския пост, написа Bloomberg.

Анализаторите споделят, че Шолц е харесван, тъй като подсигурява стабилен бюджет. По специалност той е юрист, профилиран в трудовото право. Той бе част от политическия кабинет на Меркел в нейния първи мандат. В продължение на седем години бе кмет на Хамбург - втория по-големина град в Германия, разполагащ с най-голямото пристанище в страната.

Германците симпатизират на Шолц поради неговата прочувствена въздържаност, политически прагматизъм и желанията му да прави политика при закрити порти - черти, сходни на тези на Меркел.

Когато парламентарното болшинство на немския канцлер бе сложено под въпрос през предишния месец, на Шолц се падна задачата да успокои напрежението сред партията на Меркел и нейните баварски съдружници, с цел да бъдат избегнати скорошни избори.

Спокойствието на Шолц бе основно, до момента в който Ангела Меркел губеше известност. Още през юни той се изравни с Меркел в социологическите изследвания, а месец по-късно я изпревари преди всичко по доверие измежду германците.

Докато Социалдемократическата партия се възвръща от най-голямата си изборна загуба от Втората международна война насам, рейтингът на Шолц допуска, че той ще е идващият кандидат-канцлер на СДП. Подобно на Меркел, финансовият министър е с по-висок рейтинг даже от личната си партия.

"Той се отличава със успокоение и подготвеност, без да трансформира позициите на германците.Това го прави подобаващ претендент за канцлер ", споделя Холгер Шмидинг, основен икономист в банката "Беренберг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР