„В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да

...
„В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да
Коментари Харесай

Петър Витанов: Европа ни гледа с широко отворени очи

„ В световния свят, в който живеем, нещата няма по какъв начин да останат скрити. Благодарение на това и на нашите старания в Екологичен потенциал Европа към този момент гледа с необятно отворени очи протичащото се в България. Подкрепата към настояванията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество “, съобщи Витанов в предаването „ Думата е ваша “ по БСТВ, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

През миналите седмици взаимност към митингите обществено обявиха от Групата на социалистите и демократите, както и представители на „ Зелените “, „ Обнови Европа “, крайната левица. Същевременно липсва групова поддръжка за ГЕРБ от страна на личното им политическо семейство – ЕНП, което съгласно евродепутатът също е показателно.

На 5-и октомври следва спор за върховенството на закона и корупцията в България, след който Европейският парламент ще излезе с резолюция. „ В основата ѝ ще бъде ясното отношение към антиевропейското ръководство в нашата страна. Средствата на българския и европейския поданик се употребяват непозволено, недалновидно, с цел да се възпроизведе една политическа класа. Борисов ръководи като на автопилот от предната седалка на джипа си, което е безусловно недопустимо и няма нищо общо с естествените практики в една европейска страна. Мисля, че и в банановите републики от десетилетия не сме виждали такова нещо. Раздялата няма да бъде лека и бърза, само че смятам, че Екологичен потенциал единствено след седмица ще даде подтик на началото на края на ръководството на ГЕРБ “, сподели още политикът.
Петър Витанов, който към този момент е и част от управлението на Българска социалистическа партия, е уверен, че оттук-нататък алтернативата за България е по-социално ръководство, ориентирано към хората, а не към едрия капитал. „ Тези 20 години дясна надмощие доведоха до разглобяване на обществената страна, до положение на разпад на цели системи като опазването на здравето и образованието. Неравенствата се задълбочават. Все по-често виждаме, че се приема законодателство, в това число и европейско, напълно в интерес на транснационалните компании “, твърди Витанов.

Той е уверен, че Българска социалистическа партия не е спряла да отстоява главните си правила. „ Опитваме се да намираме пресечната точка сред концепциите на европейските и на българските социалисти. Съвсем естествено е да има разлики и специфики. Но в главната си, а точно - възстановяване на качеството на живот на хората, внимание към трудещия се, към бедния, към онеправдания - правилата и вижданията ни са безусловно идентични. Опитваме се да ги отстояваме, както в българския, по този начин и в Европейския парламент “.

Витанов счита за неоснователни мненията за разделяне в Българска социалистическа партия, съгласно него партията е по-обединена от всеки път. Доказателство за това са резултатите от гласуването при избора на ръководител. „ Подобна изборна интензивност е невижданата, най-малко за левите придвижвания. В седем страни от Европейски Съюз изборите за ръководител се организират по този метод. Избирателна интензивност от близо 70% до момента не е достигана от нашите европейски сътрудници. От тях близо 80% са дали своят вот за един претендент, което ще рече, че нямаме разлики във връзка с водачеството. Конгресът сподели също, че курсът на партията се възприема и се подплатява с нов заем на доверие, в това число и с избора на народен съвет “, добави той и изрази убеденост, че новата сила ще донесе позитивни резултати за Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР