В главата ми съществува идеализирана версия на моя живот и

...
В главата ми съществува идеализирана версия на моя живот и
Коментари Харесай

Давате най-доброто от себе си? Позволете си и малко съчувствие

В главата ми съществува идеализирана версия на моя живот и на това коя съм аз. В този съвършен свят аз ставам всяка заран в 6:30(без потребност от аларма), медитирам, практикувам се, работя крепко с идващите 8 часа и по-късно слагам непробиваема бариера сред персоналния и професионалния ми живот, с цел да отделя време на моите близки и другари.

Как наподобява живота ми в реалност? Късното лягане трансформира ставането от леглото в 7 ч. в същински призрачен сън. Понякога има дни, в които съм изпълнена с сила и възторг, а различен път(всъщност през по-голямата част от време) не мога да се отърсят от напрежението и умората, насъбрани в предходния ден или през седмицата. Много постоянно давам отговор на имейли от у дома и работя във времето, в което би трябвало да бъда покрай най-ценните хора в живота ми.

По тази причина постоянно съм разделяла дните си на такива, в които съм на върха на качествата си, и такива, в които не съм в кондиция. Използвайки тази елементарна подготовка аз имах вяра, че всеки човек има неприятни и положителни дни, до момента в който не срещнах термина „ ситуационно показване “. Този термин значи, че когато споделяме, че „ даваме най-хубавото от себе си “, ние би трябвало да вземаме поради всички фактори, които са отвън наш надзор – непредвидените рецесии, прищевките на шефа, даже неприятното време. След като вземем поради тези фактори и им отговорим по най-хубавия вероятен метод, може да кажем, че даваме всичко от себе си.

Нашето „ най-хубаво показване “ в другите обстановки би трябвало да бъде гъвкаво. Това значи, да не гледаме с прекомерно сериозно око на личното си показване в дните, когато сме заобиколени от отрицателни фактори. Не може да очаквате, че всеки ден ще имате по 20 минути за медитация преди утринната среща в офиса и че ще тичате по 5 километра след работа, макар че денем сте били натоварени с спомагателни отговорности. Не е допустимо всеки ден да бъде оползотворен по най-благоприятен метод. По тази причина изразът „ давам най-хубавото от себе си “ би трябвало да значи, че употребявате уменията и качествата си, с цел да извлечете максимума от съответната обстановка.

Ако следвате този метод на мислене, вие ще се научите да показвате малко състрадание към себе си и да се възприемате повече като естествен човек, а не робот, който постоянно е на 100%. Това ще увеличи равнището ви на мотивация, удовлетворението ви от работата и ще ви помогне да подобрите връзките си с другите.

Всичко това звучи добре, само че истината е, че не е толкоз елементарно обаче човек да схване този метод на мислене. При множеството от нас този развой изисква заглушаването на отрицателния ни интуиция, които непрекъснато ни обсипва с рецензии и подозрения, и неговото заместване с глас, който ни споделя, че „ даваме най-хубавото от себе си, поради събитията “. Ето по какъв начин да измененията метода си на мислене:

Оценете обстановката, в която се намирате

Случвало ли ви се е разсъните заран с болки в гърлото, кашлица и тежка простуда и да си кажете, че от няколко дена сте знаели, че ще се случи тъкмо това? На мен ми се случва непрекъснато. Като че ли подсъзнателно си мисля, че в случай че подценявам всички болежки, те някак си ще изчезнат от единствено себе си.

За това е значимо човек да се научи да признава на себе си обстановката, в която се намира, овреме, и да подхваща дейности в точния момент, с цел да я усъвършенства. Идеята е да отчитате факторите от вашето всекидневие, като неналичието на сън, спомагателното натоварване в работата и даже неприятното въодушевление, и да приемате обстоятелството, че те неизбежно ще се отразят на вашето „ най-хубаво Аз “ в границите на съответния ден.

Когато сте откровени със себе си във връзка с вашите мисли, усеща и преживявани, вие отваряте вратата към предприемането на дейности, които да подобрят вашето самочувствие и увереността в личните ви качества. Подобно на настинките, предприемането на дейности, преди проблемите в офиса да са се трансформирали в рецесии, може да бъде извънредно потребно.

Дръжте се със себе си като с другар

Представете си следната обстановка. Вие сте решили тази седмица да отделите време за дипломната работа, чието довеждане докрай отлагате от няколко месеца. Изведнъж обаче в работата изниква някакъв проблем, който се нуждае от вашето внимание. В този случай ще обвинявате ли себе си, за това, че още веднъж сте отсрочили работата по вашата дипломна работа? Сега си представете, че ваш другар се е оказал в същата обстановка. Бихте ли ги обвинили него, че отсрочва отговорностите си и че желае да си почине, откакто е бил покрит с работа в офиса? Надявам се че не. Ако не сте склонни да критикувате приятеля си за това, за какво сте толкоз строги със себе си?  Научете се да се държите със себе си по метода, по който бихте се държали с ваш другар.

Разберете по какъв начин тъкмо изглежда вашето „ най-хубаво Аз “

 Ако непрекъснато сте разочаровани от личното си показване, може би е време да преоцените нещата, които считате за значими във вашия живот. Грабнете една писалка и започнете да отговаряте на следните въпроси:

Има ли други хора в работа, които съгласно вас дават най-хубавото от себе си? Кои са те? На какво дават приоритет?

Вие на какво давате приоритет?

На какво желаете да отделяте повече внимание, а не го вършиме?

Има ли нещо, на което може да отделяте по-малко време, в случай че е належащо?

Когато анализирате нещата, които са в действителност значими за вас, вие ще си върнете контрола над обстановката и ще увеличите възможностите си да постигнете триумф.

Променете речника си

Ние непрекъснато описваме в себе си, било то в постове в обществените мрежи или в самооценки на работното място. Следващият път, когато по някаква причина описвате страстите, които изпитвате, или метода, по който е протекъл вашия ден, спрете за няколко секунди и се замислете върху речника, който употребявате. Случва ли ви се постоянно да се самоопределяте като мързеливи, мудни или неловки?

Да, несъмнено е значимо да гледате на себе си по реален метод, само че от време на време ние се затрупваме с ненужни негативи, които могат да трансфорат честността и откритостта в самоненавист.  Опитайте да замените някои от най-негативните и сериозни изрази, с които описвате себе си, с по-позитивни.

Вместо да казвате, че сте „ мързеливи “, кажете, че имате „ потребност да работите със лично движение “. Вместо да описвате срещата си като „ цялостен неуспех “, кажете, че тя е „ протекла в друга посока от предстоящото “.

Думите ви имат значение. Когато говорите с по-позитивен звук за себе си, това ще промени целия ви светоглед за живота.

...........................

Моли Шей за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР