В гинекологията мненията за това колко време трябва да се

...
В гинекологията мненията за това колко време трябва да се
Коментари Харесай

Втора бременност – кога да я планираш?

В гинекологията мненията за това какъв брой време би трябвало да се изчака, преди да се реши дали да има още едно дете, се разделят от доста години.

Анализ на близо 150 000 бременности, направени от канадски учени, донесоха съответна рекомендация: най-благоприятният, от позиция на здравето на майката и детето, интервалът сред раждането и  зачеването на друга бременност е една година. Всъщност това е най-малко година, а за предпочитане до 18 месеца, настояват създателите на проучването от Университета на Британска Колумбия и Harvard TH Chan School of Public Health.
Защо е потребно бременните дами да плуват постоянно
Повечето хора може да не знаят, че плуването по време на бременност е извънредно потребно както за плода, по този начин и за бъдещата майка. 5...

Какъв е рискът за дамите, които раждат по-бързо повторно?

Канадските проучвания демонстрират, че дребните шпации сред бременностите - по-малко от една година - усилват риска от затруднения както при деца, по този начин и при дами от всички възрасти. Те могат да доведат до прибързано раждане: при дами над 35 години рискът да се родят преди 37 седмици е 6%. (шест случая от 100 раждания). При по-млади дами, които забременяват през първите шест месеца след раждането, преждевременното раждане се случва в 85 случая на 1000 бременности (риск 8,5%). И пада до 3%, в случай че двойката изчака още една година.

За дами над 35 години рискът от гибел при раждане или други съществени затруднения е 1,2%. (12 случая на хиляда бременности). Други закани включват отлепване на плацентата, импровизиран аборт, ниско тегло при раждане, анемия и  постнатална меланхолия. Изчакването от 18 месеца понижава вероятността до 0,5%.

Година или две?
10 мита за бременността, които би трябвало да забравите незабавно
Бременността може да бъде едно от най-хубавите интервали от живота на една жена. Съществуват обаче и легенди, които могат просто да ви поб...

Изследване, извършено от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, демонстрира, че при 30 на 100 от дамите, интервалът сред бременностите е прекомерно къс. Експертите споделят, че дамите би трябвало да изчакат най-малко 18 месеца (и не повече от 60), преди да решат да имат нова бременност. От своя страна насоките на Световната здравна организация предлагат съвършен интервал от 24 месеца и не по-кратък от 18.

Ришард Рутковски, знаменит гинеколог счита, че би трябвало да има самостоятелен метод към всеки пациент. Но като цяло - следвайки американските рекомендации - той твърди, че най-хубавото време сред ражданията е най-малко една година, а за предпочитане 2,5 години, т.е. 30 месеца.

Бременността постоянно е риск за дамата и плода. Тялото на дамата се трансформира доста. Увеличава се с към 40 % (а по време на раждане е даже по-голям) сърдечният дебит (т.е. размерът на кръвта, който една от камерите на сърцето изпомпва в минута), а матката, построена от дребен крушовиден орган с тегло 70 г, тежи до почти 1000 г (и има междинен потенциал от 5 литра).

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР