в германския град Майнц дигитализира двете си исторически Библии, предаде

...
в германския град Майнц дигитализира двете си исторически Библии, предаде
Коментари Харесай

Музеят Гутенберг в Германия дигитализира две от оцелелите исторически Библии

в немския град Майнц цифровизира двете си исторически Библии, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Библиите са ранни свидетелства, както и пионери в новата медийна ера ", сподели шефът на музея Улф Золтер. " Имаме отговорността да запазим наследството на Гутенберг за бъдещите генерации ", добави той.

Две от 49-те оживели копия на Библията на Гутенберг в света са в Майнц. Те са непрекъснато изложени, откогато са добавени към сбирката през 1925 и 1978 година

Досега двете Библии можеха да се видят единствено в експозиционна витрина. Планираното пренасяне на музея " Гутенберг " в нова постройка ще бъде съпроводено и с фундаментална смяна от аналогов музей към цифровата епоха, посочи шефът.

Библиите на Гутенберг и техните подвързии са в доста положително положение, сподели консерваторът на музея Доротея Мюлер.

По време на дигитализацията се поставят грижи за деликатно боравене с Библиите, тъй че положението им да остане невредимо, добави тя. Например, книгите не би трябвало да се отварят изцяло, с цел да не се повреди подвързията.

Музеят, който е отдаден на основоположника на печатната преса с ръчен набор на железни букви Йоханес Гутенберг, ще се реалокира от катедралата в Майнц, където се обитаваше до момента, на 19 май. Временно той ще бъде в Природонаучния музей. Планира се построяването на нова постройка.

Музеят ще отвори порти краткотрайно в Природонаучния музей на 21 юни. Директорът Золтер заяви, че по-късно цифровите данни ще бъдат въведени в онлайн портала на университета " Йоханес Гутенберг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР