В германския град Аахен започнаха да раздават безплатни йодни таблетки

...
В германския град Аахен започнаха да раздават безплатни йодни таблетки
Коментари Харесай

В Аахен раздават йодни таблетки заради опасения от радиация

В немския град Аахен започнаха да раздават безвъзмездни йодни таблетки на 500-хилядното му население, съобщи BBC. Мерките са взети поради цепнатини в близката остаряла белгийска нуклеарна електроцентрала.

Хората могат да се записват в уеб страницата на града, откъдето да получат купони за йодните таблетки, с които са запасени аптеките в града. Йодът понижава риска от рак на щитовидната жлеза след изпускане на радиация.

Жителите на Аахен са протестирали нееднократно против работата на белгийската атомна централа „ Тиханге “, която се намира на към 70 км от града.

Белгия отхвърля микропукнатините по реакторите да са причина за изпускане на радиация. Страната възнамерява да изключи всичките си седем нуклеарни реактора до 2025 година, а Германия - до 2022 година

Таблетките доставят нужната доза йод до щитовидната жлеза, тъй че в нея да не проникне радиоактивен йод. Подобни таблетки се складират централно в Германия и се доставят единствено при неотложност.

Властите в Аахен настояват, че белгийската атомна централа е толкоз близко, че при положение на повреда няма да има време да се доставят таблетки задоволително бързо.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР