В Германията заетите в хотелиерството и ресторантьорството са сред най-засегнати

...
В Германията заетите в хотелиерството и ресторантьорството са сред най-засегнати
Коментари Харесай

Германия: Как помага страната на заетите в хотелиерство и ресторантьорство

В Германията заетите в хотелиерството и ресторантьорството са измежду най-засегнати от пандемията. Как им оказва помощ държвата там и съумяха ли да се задържат над водата българите, работещи в заведения?

Мая Доксани е притежател на две заведения в Дортмунд. Дните ѝ стартират безшумно, вместо клиенти към масите я чакат дезинфектанти и разграничителни ленти. Гледката ѝ е позната и от пролетния локдаун, който претърпява с помощ от страната.

„ Тогава беше индивдуална за всеки, който има данъчен номер в Германия. Независимо с какъв брой заведения или заведения за хранене има регистрирани като компании в Германия беше избрана на 9000 евро за три месеца, които бяха нужни, с цел да си платим разноските за кафетата - токове, осигуровки, наеми и в допълнение понижено работно време, което се плащаше за личния състав “, изяснява тя.

Процедурата за кандидастване за помощи при повторното затваряне е доста по-сложна. А преди още веднъж за излезе в насилствен отпуск Мая, както и милиони други притежатели на заведения в Германия влагат в наложителни ограничения, осигуряващи достанция сред клиентите.

„ Втория пакет, който получихме от федералните ръководещи е установяване на база от предходната година, последните три месеца от годината, с какви доходи сме били. По тази декларация се дефинират 75% за втория пакет, който ни е провиснал “, изяснява Мая.

Мая е била на крачка да напусне Германия и да се върне в България, само че взема решение да остане. Много обаче са купили еднопосочен билет към родината.

„ Хората се отчаяйват. Знаят, че би трябвало да си заплащат квартири, храна за семейстовото. Приходи няма от кое място да се получат, тъй като остават без работа. Много хора познавам с дребни деца, които също по този начин си прибраха семeйствата в България “, споделя Мая.

А думата на равносметката на Мая за 2020 година е отдалечаване, поради физическите граници от околните, а и поради пандемията и от работата.

За Мая прехода към Новата година е обвързван с очакване. Очаква се идната седмица да стане ядно дали локдауна в Германия ще се удължи, като е евентуално това да се случи. А Мая чака да сервира направеното кафе на клиенти, а не да го пие сама.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР