В Германия владеенето на чужди езици се цени много -

...
В Германия владеенето на чужди езици се цени много -
Коментари Харесай

Как учат чужди езици в германските училища


В Германия владеенето на непознати езици се цени доста - и то освен, с цел да се откри добра работа и да се напредне в кариерата. Затова проучването на първи непознат език стартира още в началното учебно заведение.

Да стартираме с това, че еднопосочен отговор на въпроса за проучването на непознати езици в немските учебни заведения няма - защото образованието е в компетенциите на обособените провинции. Вярно е, че съществуват единни критерии, правила и правила, само че разликите по никакъв начин не са дребни.

За да приказваш със съседите на техния език

В немските провинции, които граничат с Франция, като да вземем за пример Саарланд, в множеството учебни заведения се преподава френски, а в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където живеят и доста датчани, учебните заведения оферират и проучването на датски език. По същата логичност в регионите на Северен Рейн-Вестфалия, които граничат с Нидерландия, се преподава нидерландски, а в Саксония и Мекленбург-Предна Померания - полски език. В Бавария пък учебните заведения постоянно оферират и проучване на чешки. Целта е ясна: в подтекста на отворените граници в Европейски Съюз да се насърчават контактите и връзките със съседите.
Редакцията предлага
Впрочем, значима роля в това отношение играят освен геополитическите фактори, само че и традициите. Така да вземем за пример в източната провинция Тюрингия в доста учебни заведения се преподава съветски език. В някогашната Германска демократична република проучването на съветски беше наложително, през днешния ден към този момент не е, само че съветският си остава известен.

Английски - още от първи клас

В Германия владеенето на непознати езици се цени доста освен от чисто практическа позиция - за намирането на добра работа и израстване в кариерата, само че и като значим фактор за развиването на личността. Затова в множеството федерални провниции още в началното учебно заведение стартира проучването на първи непознат език - по предписание британски. В някои провниции часовете по британски стартират в трети клас, в други - в четвърти, а в провинция Северен Рейн-Вестфалия още в първи клас.

В гимназиалния курс към този момент се учат два, даже три непознати езика. Владеенето на два или три непознати езика е наложително изискване за продължение на образованието във висше образователно заведение. Съответно в по-горните класове се подхожда и по-сериозно към непознатите езици: седмичната стратегия включва по 3-4 урока по всеки непознат език, т.е. учениците имат най-малко по 6 до 8 часа чуждоезиково образование. В профилираните учебни заведения с интензивно проучване на непознати езици часовете естествено са доста повече. А също така в някои учебни заведения има и обособени предмети, които се преподават напълно на непознат език.

Учат се и нови, и остарели езици

Най-много ученции в Германия учат британски език - към седем милиона в общообразователните учебни заведения, и още към милион и половина в междинните професионални учебни заведения. Френски учат малко под милион и половина подрастващи в Германия, а испански, който в последно време печели все по-голяма известност в Германия, учат към половин милион възпитаници.

Традиционно в немските учебни заведения се преподава и латински. Някои, да вземем за пример тези, които считат да следват медицина, записват латински като втори непознат език. Общият брой на учещите латински е към 560 хиляди.

Важен аспект е даването на опция на децата от мигрантски фамилии да учат майчиния си език, да вземем за пример турски. В Германия факултативно турски учат съвсем 40 хиляди възпитаници, италиански - 47 хиляди, а съветски - към 100 хиляди.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Той е ром. И преподава български език в Кобленц.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР