В Германия възниква остър недостиг на шофьори на тежкотоварни камиони.

...
В Германия възниква остър недостиг на шофьори на тежкотоварни камиони.
Коментари Харесай

Германия спешно търси тираджии. Десетки хиляди

В Германия поражда изострен дефицит на водачи на тежкотоварни камиони. Според няколко професионални организации, които се занимават с логистика и превоз на артикули, сега страната има потребност от десетки хиляди тираджии. В тази връзка организация ДПА оповестява, че разнообразни немски компании търсят сред 45 000 и 60 000 водачи на тежкотоварни камиони. През последните години работата на тираджиите изгуби атрактивност поради ниското възнаграждение и тежките условия на труд, както и поради мощната конкуренция от Средна и Източна Европа.

" Скоро може да възникне рецесия в доставките "

Последствията от недостига на фрагменти в този бранш са непредсказуеми. " Скоро може да възникне рецесия в доставките ", предизвестява представител на една от двете огромни професионални организации, които сплотяват компании за превоз и логистика. Всяка година в пенсия излизат към 30 хиляди водачи на камиони, а новите попълнения са двойно по-малко. Ако тази наклонност се резервира, след 2030 година на немския трудов пазар ще липсват към 150 хиляди тираджии.

Според специалисти от професионалните организации, сега съвсем всеки трети водач на тежкотоварен камион е на възраст над 55 години. Само 2,5% са по-млади от 25 години. Почти всички тирадижи са мъже, процентът на дамите е незабележим - едвам 1,7 на 100. Шефовете на компании се пробват на предизвикват жените-шофьорки, само че с цел да имат триумф, би трябвало значително да се подобрят изискванията на труд. Вярно, че в сектора към този момент се вкараха доста усъвършенствания - по-широки шофьорски кабини, тоалетни на борда и гъвкаво работно време, само че това очевидно не е задоволително.

Има ли решение?

В същото време размерът на стоките, които се транспортират с камиони, непрестанно пораства, в това число заради стремглавото развиване на онлайн-търговията. Шофьорите от страни като Полша, Румъния и България, които към този момент работят на немския пазар, също не могат да компенсират недостига на фрагменти.

Недостиг на тираджии се вижда освен в Германия, а и в други страни. Но прогнозите за бъдещето на немския пазар са изключително мрачни. Представителите на браншовите организации са уверени в едно: незабавно би трябвало да се усъвършенства имиджът на специалността в Германия. Само по този начин могат да се привлекат така нужните " шофьорски ръце "./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР