В Германия се чувствах изключена от обществото - животът просто

...
В Германия се чувствах изключена от обществото - животът просто
Коментари Харесай

Пенсионерка от Германия: В България отново съм човек

" В Германия се усещах изключена от обществото - животът просто беше прекомерно безценен. Тук в България още веднъж съм човек ", споделя 62-годишната Карола Лойе пред немския " Билд ", представена от " Дойче Веле ".
Само преди месеци от пенсията на дамата от Камен, Северен Рейн-Вестфалия, в размер на 1070 евро, оставали едвам 180, с които да живее след покриването на разноските. Тя се е пенсионирала по-рано поради здравословни проблеми. Заедно с брат си Оливер (който 30 години е бил миньор) решили да ревизират в интернет къде биха могли да живеят по-нормално на старини и по този начин стигнали до уеб страницата rentnerglück.de (Пенсионерско щастие) и до България. 
През ноември 2022-а година двамата отпътували за първи път за Лозен, в Източна България и веднага се въодушевили от селото. Бързо се договорили и с наемодателя Йордан Миланов.

Йордан Миланов, който е израснал в Германия и е работил като ветеринарен доктор на летището в Мюнхен, се надява да сътвори дребна немска общественост в село Лозен. Той е купил там 12 къщи с площ от към 25 000 квадратни метра, написа " Билд ". Успял е да обнови половината, а скоро ще бъдат подготвени и още две.
Човек, който живее самичък, може да наеме къща за 490 евро, като разноските за ток, вода и интернет излизат сред 50 и 95 евро месечно, осведоми немският портал " ИнФранкен ". Къщите на Миланов включват и градина с повърхност сред 1000 и 2000 кв. метра. Карола Лойе заплаща 590 евро за дома, в който живее с брат си. Двамата са в България от април тази година. Но не става въпрос единствено за по-ниските наеми и разноски за бита: " Тук за 17 евро получаваме ужасно ядене в ресторант. Качеството на живот просто е напълно друго ", споделя Лойе.

Въпреки това страната не се подрежда измежду най-предпочитаните места за живот за немските пенсионери, показва " Билд ". От формалните статистически данни излиза наяве, че първото място в класацията се държи от Австрия с 27 630 души, следвана от Швейцария, където са се заселили 26 028 пенсионери от Германия, и Испания с 22 094 души. България, която е определена от 1194 германци, е едвам на 21-во място, изоставяйки с малко спрямо Румъния - с 1255 немски пенсионери.

Страхът от самотата и провокациите на непознатия език пораждат притеснения у доста евентуални емигранти, отбелязва порталът " ИнФранкен ". Въпреки че Йордан Миланов не отдава къщите си чартърен само на пенсионери, наподобява, че те въпреки всичко са главните му клиенти. Предприемачът анонсира, че оказва помощ при решаването на административните проблеми, както и за визитата при доктор. Той може да бъде разполагаем на наемателите си и при незабавни случаи, защото е подготвен да оказва първа помощ, написа на уеб страницата му.

Каква е мотивацията на Миланов отвън нормалните бизнес цели? Предприемачът споделя, че желае да съживи родното си село. " Може би тук, в Източна България, ще се появи една дребна Германия ", споделя той пред " Билд ". А Карола и брат ѝ Оливер Лойе вече са открили нови другари на новото място: " Заедно се превърнахме в прелестна общественост, поддържаме се взаимно ", споделя дамата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР