В Германия съвсем осезаемо се сблъскаха с проблема с глобалното

...
В Германия съвсем осезаемо се сблъскаха с проблема с глобалното
Коментари Харесай

Пресъхването на Рейн може отново да преобърне икономиката на Германия

В Германия напълно осезаемо се сблъскаха с казуса с световното стопляне. Подобно на протичащото се в Хималаите и други планински вериги по света, алпийските ледници се смаляват последователно заради повишаващите се температури. Топенето на ледниците през лятото води до натрупването на сняг през зимата. А по този метод има все по-малко вода, която да зарежда реките всяка година.

Тази смяна прави една от най-дългите и най-важните реки в Европа - Рейн, все по-зависима от преваляванията, които са необичайност. Според метеоролозите Германия ще се сблъска с трето следващо лято на изключителна суша.

Жителите на градовете по реката още помнят лятото на предходната година, когато лодките и корабите по Рейн изчезнаха изцяло, откакто най-важният речен канал за Европа пресъхна. Тогава това се случи за първи път в историята в резултат на свиването на алпийските ледници, които зареждат реката. А неналичието на задоволително вода прави реката неизползваема за търговски цели. Опасенията са, че този сюжет обаче може да се повтори в границите на идващите няколко седмици.

Рейн е жизненоважна за търговията в Европа. Извираща високо в швейцарските Алпи, реката минава съвсем 1 300 км през индустриалните зони на Швейцария, Германия и Холандия преди да се влее в морето при Ротердам, най-голямото европейско пристанище. По този значим воден път се доставят въглища, желязна руда, торове и авточасти. А сухият интервал през предходната година докара до стесняване на немската стопанска система и за забавянето на икономическия й напредък през третото и четвърто тримесечие на предходната година.

Рейн, да вземем за пример, е основен канал за производители като Daimler, Robert Bosch и Bayer. Когато плитките води стопираха доставките през предишното лято, производителят на стомана Thyssenkrupp AG бе заставен да забави доставки до компании като Volkswagen. Пресъхването на Рейн пък труваше на BASF към 250 млн. евро, защото производителят на химикали трябваше да употребява по-скъп превоз. В тази връзка основният изпълнителен шеф на компанията Мартин Брюдермюлер направи предлагането за огромни вложения в язовири, от които да се изпусна нужното количество вода едновременно, с цел да се обезпечи опция за мореплаване.

След случилото се фирмите, ситуирани по течението на Рейн, вършат разнообразни избавителни проекти - купуват по-малки търговски лодки, наемат камиони и разчитат на жп превоз, запасяват с повече стока в складовете, само че в последна сметка всички те усилват разноските. И единствено демонстрират какъв брой значима е реката и какъв брой бързо би трябвало да се работи, с цел да бъде избавена тя и стопанската система край нея.

"Рейн е натурален воден канал. Това, което можем да създадем, е лимитирано ", твърди Ханс Хейнрих Уит, президент на немския орган, отговарящ за положението на реките. Вижда се по какъв начин равнището на водата понижава всяка година.

Оливър Ракау, основен икономист за Германия в Oxford Economics споделя, че казусът е обвързван с световното стопляне и може да се случи още веднъж.

Рейн (на немски: Rhein, на френски: Rhin, на нидерландски: Rijn) е една от най-важните и огромни реки в Европа, с обща дължина от 1320 километра. За нейната значимост през вековете приказват многото крепости, издигнати около крайбрежията. Тя е основен воден път за транспорт на артикули още от времето на Римската империя, когато съставлява огромна част от нейната северна граница. Тя стартира от швейцарските Алпи и се влива в Северно море дружно с река Маас в необятна делта. Името ѝ идва от келтското Renos, безусловно "това, което тече ", от праиндеовропейския корен rei- ( "тека ", "тичам ").

Рейн е една от най-дългите и най-важните реки в Европа. До 1932 година общоприетата дължината на река Рейн е 1 230 километра. През 1932 година обаче немската енциклопедия Knaurs Lexikon афишира дължината като 1320 км, евентуално заради печатна неточност, при която са разменени цифрите.

В горното си течение, реката е пълноводна напролет и лятото, а в междинното и долното - през цялата година.

В горното течение на Рейн, в швейцарския кантон Шафхаузен, покрай град Нойхаузен, е ситуиран Рейнският водопад. Заедно с по-високия, само че по-непълноводен водопад Детифос в Исландия, Рейнският водопад е измежду най-големите в Европа. Височината му е 23 м, а ширината - 150 метра.

Реката има плавателна дължина от 952 км, до град Базел и по Боденското езеро. Рейн е значима незамръзваща транспортна автомагистрала в Западна Европа. Общата дължина на водните пътища в басейна на Рейн е към 3000 километра.

По-важни градове на Рейн са: Арнем (Нидерландия), Дюселдорф, Кьолн, Бон, Висбаден, Майнц, Манхайм, Вормс, Карлсруе, Кобленц, Леверкузен, Нойс, Крефелд, Дуисбург, Лудвигсхафен ам Райн (Германия), Страсбург (Франция), Базел (Швейцария), Вадуц (Лихтенщайн).

На река Рейн в Германия е построен каналът Рейн - Майн - Дунав с дължина 171 км и ширина 55 метра. Той обезпечава транспортна връзка сред Атлантическия океан, Северно море и Черно море.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР