В Германия са арестувани двама мъже, заподозрени в планиране на

...
В Германия са арестувани двама мъже, заподозрени в планиране на
Коментари Харесай

Арести в Германия за подготовка на саботаж във военни бази и шпионаж в полза на Русия

В Германия са задържани двама мъже, обвинени в обмисляне на бойкот от името на съветските секрети служби. Според прокуратурата те са възнамерявали да провеждат набези против американски военни бази в Германия, където се образоват украински военнослужещи, заяви Би Би Си, цитира Българска телеграфна агенция и OFFnews.bg.

Германското издание " Шпигел " показва с позоваване на прокуратурата, че задържаните са се опитвали да подкопаят поддръжката на Берлин за Украйна.

Специалните полицейски сили са задържали двамата през вчерашния ден в град Байройт, Бавария. Основният обвинен Дитер С. на 39 година от Бавария е подготвял детонации и палежи на военни обекти, в това число такива, употребени от Съединени американски щати.

Според " Шпигел " измежду набелязаните обекти е била американската база Графенвьор в Източна Бавария, където украинските бойци се образоват на танкове " Ейбрамс ".

" Тагесхау " твърди, че Дитер С. има двойно поданство - съветско и немско. Мъжът е привлякъл вниманието на органите за реда, защото от 2014 до 2016 година се е сражавал на фронта против Украйна в състава на частите на самопровъзгласилата се ДНР.

Германската федерална прокуратура го упреква, че е работил като сътрудник на съветските секрети служби. Разследващите са уверени, че от октомври 2023 година Дитер С. е обсъждал с представители на съветското разузнаване проекти за образуване на саботажи в Германия. Предполага се, че неговият съизвършител, разпознат като Александър Й., му е оказал помощ да откри цели за набези от март 2024 г. 

Според " Тагесхау " Александър Й. евентуално се е сражавал и в Украйна на страната на сепаратистите в средата на 2010 година

Мъжете са били под наблюдаване в продължение на няколко месеца. Извършени са обиски на работните им места и в домовете им.

Посолството на Русия в Берлин към момента не е коментирало арестите и обвиняванията.

Германският министър на правораздаването Марко Бушман съобщи пред ДПА, че карцерът на двамата хипотетични диверсанти е " още един важен триумф " в битката против шпионската мрежа на Кремъл.

Германия е най-големият донор в Европа и вторият по величина в света (след САЩ) на Украйна, като дава военна поддръжка на страната. От началото на съветската инвазия в Украйна Германия е похарчила 28 милиарда евро за помощ на Киев. Тази седмица Берлин прикани НАТО да усили доставките на системи за противовъздушна защита за Украйна. По-рано Киев получи две системи Patriot от Германия; през април стана известно, че се приготвя изпращането на още една.

Това не е първият шпионски скандал в Германия, за който се твърди, че е обвързван с активността на съветските разследващи служби. През март немските управляващи започнаха следствие след подслушани диалози сред високопоставени офицери от Бундесвера, които са обсъждали доставката на ракетни системи " Таурус " за Украйна и опцията за нанасяне на удари по Керченския мост в Крим.

Съдържанието на диалога бе оповестено от съветската пропагандистка Маргарита Симонян.

През септември предходната година почитан чиновник на немското разузнаване бе упрекнат в държавна измяна. Разследването твърди, че той е предал секрети на Русия.

През ноември 2023 година 65-годишният подполковник от Бундесвера в оставка Ралф Г. е наказан на пробация за предаване на информация на съветското разузнаване в интервала 2014-2020 година

През януари 2023 година немските управляващи арестуват по съмнение в държавна измяна мъж, за който прокуратурата и разследващите служби считат, че е съизвършител на офицер от разузнаването на Разузнавателна служба на ФРГ, задържан и упрекнат в шпионаж в интерес на Русия.

През октомври 2022 година Арне Шьонбом, началник на Федералната работа за осведомителна сигурност на Германия, е уволнен, откакто публицисти от телевизионния канал ZDF го упрекват за връзки с хора, свързани с съветското разузнаване.

Преди да бъде назначен на държавния пост, Шьонбом оглавява Германския съвет за киберсигурност, в който, както откриват публицистите, до неотдавна е влизала компания, подозирана в съгласуваност с съветските разследващи служби.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР