В Германия, подобно на Франция, също обмислят повишаване на възрастта

...
В Германия, подобно на Франция, също обмислят повишаване на възрастта
Коментари Харесай

Готвят повишаване на възрастта за пенсиониране на едни от най-дълго трудещите се европейци

В Германия, сходно на Франция, също обмислят повишение на възрастта за пенсиониране. В момента германците могат да се трудят най-много до 67 година, за разлика от французите, които преди промяната на Макрон се пенсионираха на 62 година, написа изданието „ Шпигел “.  

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен разкритикува концепцията на Християндемократическият съюз (ХДС) за в допълнение повишение на възрастта за пенсиониране над 67 години. „ Това е оповестяване на война на пенсионерите “, съобщи Ескен. Според нея „ всяко увеличение на възрастта значи понижаване на пенсиите за доста хора, чиито труд е тежък “.

Ексен е безапелационна, че за огромна част от германците не е допустимо да работят толкоз доста години. Ето за какво те ще бъдат принудени да се пенсионират по-рано и респективно – да се съгласят със съответните рестрикциите, като понижаване на пенсията им.

„ И без това месечните приходи са ниски, а предлаганите промени са най-прекия път към бедността в преклонна възраст “, добави Ескен.

През април Комисията за обществено обезпечаване на ХДС показа документ с рекомендации за по-късно пенсиониране. Той планува обвързване на възрастта с предстоящата по-висока дълготрайност на живота след 2030 година Идеята е, от 2031 година нататък възрастните хора да излизат в подобаващ отдих с четири месеца по-късно.

Любопитен е фактът, че все още германците са едни от най-дълго трудещите се европейци. Статистиката демонстрира, че делът на заетите лица сред 55 и 64 години се е повишил от 62% през 2012 година до съвсем 72% през 2021 г. За съпоставяне, трудещите се в предпенсионна в Швеция са 77%, а в Дания – 72%.
Доскоро най-рано се пенсионираха хората във Франция,
само че пенсионната промяна поправя това и след промяната на Макрон французите ще би трябвало да се трудят не до 62, а до 64 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР