В Германия поднасянето на камера под женската пола съвсем скоро

...
В Германия поднасянето на камера под женската пола съвсем скоро
Коментари Харесай

Закон посича перверзниците, снимащи под полите на жените с телефоните си

В Германия поднасянето на камера под женската пола напълно скоро ще бъде невероятно поради боязън от наказателно гонене. Правителството одобри законопроект за носене на отговорност за ъпскъртинг, оповестява CNN, представена от „ Труд “.

Ъпскъртинг (от англ. Upskirting – „ покачване на полата “) е нов термин, който значи да се надникне под полата, като се употребяват камера или смарт телефон на публични места.

Най-често дамите даже не виждат, че някой е поднесъл своя смарт телефон към техните крайници и е направил няколко фотоси на това, което е прикрито под полата, тъй че това безчинство, по предписание, остава изцяло безнаказано.

С редки изключения, в случай че един от виделите това може да свидетелства за жертвата, то е допустимо задържането и наказването на нарушителя съгласно закона, само че единствено в няколко страни по света.

В някои страни, в това число и в Германия, известността на ъпскъртинга от ден на ден нараства напоследък. Затова на битка с това неприятно събитие се заеха деятели и бранители на правата на дамите.

Немските студентки Хана Зайдел и Ида Мари Засенберг предизвикаха петиция, призоваваща за възбрана на ъпскъртинга в страната.

Петицията им събра над 100 хиляди подписи, и това повлия на решението на държавното управление да преразгледа закона, преследващ половия тормоз.

„ Фотографирането на това, което една жена има под своята пола или в деколтето, е унизителна и неоправдана интервенция в персоналното u пространство. Често тези фотографии се разгласяват в чатрума или даже се популяризират с търговски цели “, сподели немският министър на правораздаването Кристина Ламбрехт пред публицисти.

Законопроектът, съгласно който фотографирането и разпространяването на фотоси на „ гениталиите, дупето и женските гърди “, покрити с облекла или забрадка, ще се смята за углавно закононарушение, и остава единствено да се прегледа в Народното събрание и по-късно, най-вероятно, ще влезе в действие.

Петицията на девойките провокира в действителност необятен публичен резонанс, тъй че активистките към този момент са доста покрай своята победа, когато феновете на ъпскъртинга могат да бъдат привличани към наказателна отговорност.

Хана Зайдел описа в изявление за „ Дойче веле “, че за първи път се е сблъскала с този проблем като младеж. Когато тя и нейните съученици са били на 13 години, по време на учебна екскурзия измежду природата, преподавател от друго учебно заведение скрито снимал под полите на девойки.

Подобна история се повтаря няколко години по-късно на музикален фестивал, когато някой поставя смарт телефона си под нейната пола, а по-късно бързо липсващ измежду тълпата.

Тези случки провокират възмущението на момичето, в това число и това, че хулиганите не могат да бъдат осъдени и законът не пази дамите в такива случаи.

В изявление пред Ройтерс, Хана Зайдел сподели, че се е въодушевила от историята на английската активистка Джина Мартин, която стана жертва на сходно нарушаване на персоналните u граници на музикалния фестивал в Хайд Парк през лятото на 2017 година.

Мартин заяви за нападението в полицията, която в отговор на това единствено помоли натрапника да отстрани фотографията. Девойката беше извънредно възмутена от случката и съществено се възпламени от желанието да накаже нарушителя.

„ Разбрах, че единственият закон, по който бих могла да го осъждам, е остарелият закон за обществено огорчение на морала, съгласно който нещо гнусно или неприлично би трябвало да се случи на обществено място и най-малко двама души би трябвало да го видят. Иронията е в това, че нормално в тези случаи става въпрос за ексхибиционисти.

Това е, казано по-просто, единственият закон, който пази жертвата на ъпскъртинга в Англия и Уелс, само че в този закон, създателите повече се тормозят от това което е видяла публиката, а не жертвата на издевателството “, сподели Джина през август 2017-а пред BBC.

Осъзнавайки, че законът в действителност не може да я отбрани в тази обстановка, Джина Мартин взема решение да провежда развой в обществените мрежи, откакто написа за случая с нея във Facebook.

Постингът мигновено става вирусен и предизвика цяло придвижване против ъпскъртинга в страната, което единствено година и половина по-късно докара до това, че в този момент в Англия и Уелс сходно безчинство се признава като форма на воайорство и се санкционира с санкция и/или отнемане от независимост за период до две години.

„ Винаги съм считала, че в политиката нищо не може да промени, само че се оказа, че всичко може да се направи – нужни са единствено воля и помощ от верните хора “, показа Мартин своите мисли, откакто актуализираха закона, и добави, че тя е „ на седмото небе “.

През май тази година беше въведено законодателно налагане на наказване за ъпскъртинг в Сингапур. В Индия, Нова Зеландия, Австралия, някои щати на Съединени американски щати и Шотландия, ъпскъртингът също е приет за закононарушение, за което са планувани разнообразни санкции в това число и до три години затвор.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР