В ГЕРБ вярват, че ще спечелят изборите дори без хартиените

...
В ГЕРБ вярват, че ще спечелят изборите дори без хартиените
Коментари Харесай

Ненков, ГЕРБ: Искам да ги видя, когато загубят изборите какво оправдание ще си измислят

В ГЕРБ имат вяра, че ще завоюват изборите даже без хартиените бюлетини, които дават опция за чувствителни промени в изборния резултат.

" Донякъде съм удовлетворен, че през днешния ден не успяхме да гласуваме връщането на хартиените бюлетини за гласуване…Много желая да ги видя, когато изгубят изборите, какво друго опрощение ще си измислят

п.с. Помислете занапред, сътрудници ", написа преди минути Александър Ненков от ГЕРБ.

С гласовете на " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Демократична България ", " Възраждане ", петима от нечленуващите в парламентарни групи депутати и двама от Българска социалистическа партия Народното събрание отхвърли предложенията за удължение на работния си ден. Така разискването и гласуването за връщането на хартиените бюлетини (предложено от ГЕРБ и БСП) се отсрочва най-рано за идната седмица, освен това в случай че ръководителят на Народното събрание - Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " - реши да го включи в програмата за седмицата, съобщи Дневник.

Обичайно пленарният ден продължава до 14 часа, след което депутатите вземат участие в комисии. От началото на съвещанието в сряда (6 юли) депутатите първо над час спориха какви точки да включва програмата им за тази седмица и по-късно продължиха повече от два часа с четене на отчети за работата на омбудсмана през 2020 година и 2021 година

Предложения за удължение на времето, тъй че да бъдат гласувани и измененията в изборния кодекс с връщането на хартиените бюлетини, направиха от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. И двете бяха отхвърлени надлежно със 119 гласа " срещу ", " въздържал се " против 112 " за " и 119 гласа " срещу ", `въздържал се " против 111 " за ".

" Моля да спрете да взимате жителите и залата за по-глупави от вас самите ", обърна се Крум Зарков към Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Георги Свиленски (БСП).

Хартиените бюлетини отбрани ГЕРБ, като Тома Биков още веднъж повтори тезата на партията си, че нямат доверие на машинното гласоподаване и че то отхвърля хората от гласоподаване. Позова се и на разбор на Централната изборна комисия (ЦИК), която препоръча анулация на машинния избор в чужбина. " Единствената страна в Европейския съюз, която гласоподава единствено с машини, е България. Това не е обикновено. Ако беше, щеше най-малко още една страна да го направи ", сподели Тома Биков.

Данните за поименното гласоподаване се изготвят след края на пленарния ден, само че е най-логично да се заключи, че двамата от Българска социалистическа партия, които са срещу връщането на хартиените бюлетини, са Крум Зарков и Благовест Кирилов. Миналата седмица гласът на Зарков попречи на връщането в дневния ред на плана на социалистическата партия за хартиените бюлетини. Тогава Благовест Кирилов пък написа във " Facebook ", че съзнателно не се е присъединил в гласуването, тъй като до неотдавна таман Българска социалистическа партия беше бранител на машинното гласоподаване.

" Изборният кодекс, признат през 2014 година е бил предлаган за изменение в последните осем години 67 пъти. Една трета от тези промени са в навечерието на избори - срещу всевъзможни правила. Оставете време на разпоредбите да работят, с цел да могат хората да гласоподават ", сподели Крум Зарков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР