В ГЕРБ са склонни да подпишат споразумението с ПП-ДБ за

...
В ГЕРБ са склонни да подпишат споразумението с ПП-ДБ за
Коментари Харесай

В 12 без 5: ГЕРБ поиска да вкара 6 свои нови министри в кабинета, като поеме отбраната и енергетиката

В ГЕРБ са склонни да подпишат съглашението с ПП-ДБ за ръководство след ротацията, само че единствено в случай че се реализира единодушие за нов състав на Министерски съвет, който е мощно " кондензиран " с партийни фрагменти на Бойко Борисов. Ултиматумът за заключителен отговор до 12 ч. остава.

Списъкът беше публикуван съвсем по едно и също време в Българска национална телевизия и " 24 часа " тъкмо преди Мария Габриел да се яви на връчването на мандата при президента Румен Радев.

Не е ясно дали и какъв брой от имената са съгласувани с ПП-ДБ или са следващ " анонс " в наддаването за възможната ротация. `24 часа " цитира свои неофициални източници от " Промяната ", които споделят, че част от имената са неприемливи.
Според този лист - Деница Сачева би трябвало да размени Иванка Шалапатова като министър на труда и обществената политика, пост, който Сачева заемаше в последния кабинет на Бойко Борисов.Депутатът Жечо Станков е посочен като нов министър на енергетиката на мястото на Румен Радев. Станков беше зам.-министър в кабинета " Борисов 3 " при Теменужка Петкова, в интервала на скандалния план " Турски поток ".Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев желае да поеме Министерството на защитата от Тодор Тагарев. Досега ПП-ДБ не е давала каквито и да е индикации, че ще се откаже от Тагарев.
Това са три министерства, които не участваха в снощната поръчка на Кирил Петков за подготвеност за освобождение на позиции за.
Досегашният ръководител на Народното събрание Росен Желязков е посочен като титуляр за Министерството на нововъведенията - позиция, за която Кирил Петков уточни, че е склонен да се заеме от Желязков.Красимир Вълчев е посочен за претендент за министър на образованието - той също е екс-министър на ГЕРБ. МОН беше едно от министерствата, за които Кирил Петков загатна, че има алтернатива за ръководство от ГЕРБ. Досега министър беше проф. Галин Цоков.В състава на Министерски съвет, препоръчан от ГЕРБ, участва и Ивелина Василева като " нов остарял " министър на околната среда.
Интересното е, че на мястото на Христо Хинков като здравен министър е посочена Катя Панева от Демократична България. Досега името ѝ не е обществено споменвано като претендент за поста от нито една от партиите в обединението ПП-ДБ.

Всички останали " противоречиви " за Бойко Борисов членове на кабинета " Денков " като Димитър Илиев, Зарица Динкова, Богдан Богданов и други си остават по местата, което също предизвика подозрения дали описът е окончателната позиция на ГЕРБ.

Проектът за нов състав на Министерския съвет идва и малко откакто Делян Пеевски прикани водачите на двете обединения да подпишат съглашението за общо ръководство, като " даде обещание " поддръжката на Движение за права и свободи за кабинета.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР